Uisk on parvlaevaliiklusele meeldiv alternatiiv (4)

Uisk on parvlaevaliiklusele meeldiv alternatiiv

MEREMEES MURKA VALVSA PILGU ALL: Tegelikult jälgib laevameister Kaarel Tüüri tööd Andruse talu koer.
Foto: Mihkel Jürisson

Uisk oli Muhumaa sümboliks Väinamerel peaaegu 1000 aastat. Laeva vanem nimetus oli huisk, mis tähendas madu või ussi. Selle sõnaga kirjeldati ka saarlaste viikingilaevu, mis ründasid Riia piiskopkonna alasid ja osalesid röövretkedel Skandinaavias. Tõenäoliselt on uisk üks vanimaid purjelaeva tüüpe Eestimaal.

Just niimoodi tutvustab MTÜ Väinamere Uisk saarte ja mandri vahelise ühenduse pidamisel kasutatud ajaloolist uisku ilusal läikpaberil välja antud rohkete piltide ja joonistega illustreeritud voldikul. Samast saame lugeda, et uisumehed pakuvad uisku parvlaevaliiklusele meeldivaks alternatiiviks. “Uisuhuvilised veedavad puhkust merel ja metsikutel laidudel, naudivad saare elu-olu romantikat, Väinamere kultuuri ja loodust,” kutsuvad uisuprojekti elluviijad juba praegu inimesi kas järgmisel või ülejärgmisel suvel romantilistele merereisidele.

Nüüdsest saavad huvilised Koguva uisukojas juba täismõõdus laeva luukeret oma silmaga näha ja käega katsuda. Nädal tagasi, täpsemalt 28. augusti õhtul toimus Koguva sadamas meeleolukas uisu “luukere” pidu rahvaliku muusika, koduõlle ja uisukoogiga. Projektijuht Mihkel Jürisson jagas seletusi, Koguva küla elanikud andsid uisumeestele üle muistse vabadike kirja, mida laevnikud tulevikus meresõitudel võõrastes sadamates tutvustama hakkavad.

Uisusaungi on sadamast paarisaja sammu kaugusel valmis ja sedagi käidi uudistamas. Muinastuli uisu vanas sadamas soojendas ja ühendas hingi. Koguvas oli kena kõik. Selle iidse küla on tuntuks kirjutanud omakülamees Tooma Juhan oma arvukates merejuttudes ja Muhu monoloogides, koduküla inimesi ikka töökatena ja ka koomilistes situatsioonides paista lasknud. Uisuehitamine nüüdisajal on aga niivõrd põnev asi, et seda on juba meie lehes kajastanud Linnuse Laasu Ivo, keda Eestimaal ja mujal maailmas tuntakse Ivo Linnana.

Uisku ehitab aga lausa rahvusvaheline seltskond, kus meistreid Muhust Soomeni.

Soovid edasi lugeda?
Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email