Talguregatil osalejad said vihma, päikest ja äikest

Talguregatil osalejad said vihma, päikest ja äikest

TÖÖLE NII KUI MUISTE: Abruka saarevaht Rein Lember sõidutas talgulised sadamast sihtpunkti veoauto kastis.
Foto: Erakogu

Eesti looduse fondi (ELF) ja puulaevaseltsi Vikan kahenädalane talguregatt jahtal Runbjarn (Ruhnu Karu), mis sai alguse 15. augustil Virtsus ja lõppes 28. augustil samas, möödus talguliste jaoks nii vihmas, päikeses kui ka äikeses.

Tegelikult tehti selle aja jooksul hoolimata ilmaoludest Eesti väikesaartel Manijal, Ruhnus, Abrukal ja Vilsandil mehemoodi tööd, raiudes võsa ja hooldades elupaiku. ELF-i loodustalgute ja reiside koordinaator Tarmo Tüür hindas esmakordselt toimunud regati igati kordaläinuks.

“Väikesaartel oleme ju varemgi küll ja küll käinud, aga niisuguses kontsentratsioonis esmakordselt. Just väikesaartel on ju inimeste kätejõudu looduskaitselistel hooldustöödel kõige enam vaja. Suurte masinatega sinna ligi ei pääse. Meie esimene talguregatt sündis väga kenas koostöös puulaevaseltsiga Vikan,” võttis Tarmo Tüür kaheetapilised talgud kokku.

Kahel etapil (I Virtsu–Manija–Ruhnu–Roomassaare ja II etapp Roomassaare–Abruka–Vilsandi–Virtsu) osales üle Eesti kokku 30 talgulist. Pärast väsitavat tööpäeva said saartele sõitnud osa kultuurisündmustest.
Ruhnus nautisid looduskaitseliste tööde tegijad Nõo kiriku meesansambli suurepärast kontserti, Abrukal osaleti ühislaulmises ja aplodeeriti rahvatantsuansamblile Kuljus. Vilsandil kohtuti saarevaht Jaan Tättega, kellest on saanud vabaõhukontsertide magnet.

Saarte elanikud suhtusid talgulistesse sõbralikult. Vilsandlased kutsusid abiväge saarele koguni pikemaks ajaks jääma, et nad näeksid ka muinastulede ööd, kuid ajagraafik seda ei lubanud. Igal juhul olid talgulised kõik väga õnnelikud, et said anda oma panuse looduskaunite väikesaarte korrastamisse.

“Suur ja siiras tänu kõigile abrukalastele, vilsandlastele ja saarlastele, kes meid südamlikult vastu võtsid ja meil enda juures talgutada lubasid, ning kõigile saarte ja maismaa inimestele, kes talguregatti korraldada aitasid!” tänab blogis talguregati II etapi võlutud seltskond. Talguregatti toetas Tallinna sadam, Runbjarni kapten oli saarlane Veljo Heinmets.
Vt ka http://talguregatt.wordpress.com .

Print Friendly, PDF & Email