Kuhu minna

Teisipäev, 31. august

KINO
Divas kl 17.30 ja kl 20 Võluri õpipoiss. Fantaasiafilm. Pilet 50 kr. Kuni 12-a lastele pilet 25 kr.

ÜRITUS
Kaarma koolide muuseumis Vaiveres kl 11 on Kaarma vallas tegutsenud koolide õpetajad-pensionärid oodatud 1. septembri tähistamisele. Kaasa võtta 25 krooni piletiraha ja palju mälestusi. Osavõtust teatada tel
55 682 167, Evi Maasik.

Kolmapäev, 1. september

KINO
Divas kl 19.30 Võluri õpipoiss. Fantaasiafilm. Pilet 50 krooni.

ÜRITUS
Kuressaare turuplatsil kl 12–14 on kõik koolijütsid oodatud degusteerima küpsiseid, kooke, maiustusi. Me soovime teada teie arvamust! MTÜ Saaremaa Turundusühing.

ÜLESKUTSE

Fotovõistlus “Maavalla hiied 10223” kutsub osalema!

Kolmandat korda toimuva “Maavalla hiite” kuvavõistlusega soovitakse jäädvustada meie rahva looduslike pühapaikade ilu ja valu ning suunata inimesi märkama esivanemate väekohtade varjatud väärtusi.

Hiied, üksikud pühad puud, kivid, allikad, ristipuud ja muud looduslikud pühapaigad kätkevad endas looduslikke ning ainelise ja vaimse elu väärtusi, mis ootavad uuesti avastamist. Märkamist vajab seegi, kuidas inimene pühapaiku hoiab ja kasutab, olgu siis esivanemate heade tavade vaimus või hoopis teadmatult ja hoolimatult.

Osalejad

Töid hinnatakse kahes jaos: noored kuni 16-aastased (kaasa arvatud) ja vanemad.

Mida pildistada?

Ajaloolisi looduslikke pühapaiku: hiisi, üksikuid pühi puid, allikaid, kive, ristipuid, aga ka kurepesadega poste, mille ümber seotakse paelu. Pilti võib teha pühapaika toodud andidest ja raviesemetest, inimestest pühapaigas jõudu kogumas, ande jätmas, ravimas, tuld tegemas, nõu pidamas jm ajaloolisi tavasid järgimas. Kurvema poole pealt võib pildile püüda pühapaiga reostamist või rikkumist.

Millised peavad kuvad (fotod) olema?

Iga osaleja võib saata kuni kümme kuva. Arvesse lähevad vaid digikuvad, mille pikem külg on vähemalt 3000-piksline (noortel võib olla ka 2000-piksline). Kuvad peavad olema jpg-formaadis.

Kuva saatmine

Kuva üleslaadimiskeskkonnas tuleb täita kõik väljad, samuti lisada pildi saamise lugu (paigast teadasaamine, selle otsimine ja kuva tegemine), samuti koha lugu või lood, millest selgub, et tegemist on pühapaigaga. Oluline on ka viide teabeallikale.
Tähtajad

Kuvasid saab Maavalla koja kuvalehel üles laadida porikuu lõpuni (31.10.). Võistluse tulemused kuulutatakse välja ja auhinnad antakse kätte talve hakul Tartus.

Auhinnad

Noorte ja vanemate arvestuses antakse välja esimesed auhinnad. Eriauhinnad antakse välja järgmistes rühmades: puu, kivi, veekogu, kaitstavad liigid, annid, tavad, hiie valu.

Põlva linnavalitsus on seoses Põlva pärimusaastaga välja pannud kaks eriauhinda: parimale Põlvamaal asuvat looduslikku pühapaika kajastavale kuvale ja parimale Põlvast pärit noorele fotograafile.

Mis on 10223?

10223 on tänavune aastaarv maarahva ajaarvamises. Just nii palju aastaid tagasi toimus Billingeni läbimurre, mille järel vabanes suur jagu Maavalda hilisjääaegse paisjärve vee alt. Ligikaudu sama vana on meie rahva ja elma lugu.

Kuvavõistlus toimub koostöös Tartu ülikooli, Hiite Maja SA, kultuuriministeeriumi ja siseministeeriumiga. Looduslike pühapaikade ülevaate ja muud asjakohast teavet leiab Maavalla koja pühapaikade lehelt http://maavald.ee/maausk.html?op=rubriik&rubriik=20 .

Ahto Kaasik,
Maavalla koja vanem

ÜRITUSE EELTEADE
Restoran Arensburgis & Hotel Spaas huvitav suhtekoolitus “Õnneliku suhte 10 käsku”. Toimub kaks koolitust.  Ühe koolituse kestvus 1,5 tundi. Ootame 5. oktoobril algusega kas kl 15 või kl 17. Teadmisi jagavad oma ala asjatundjad ja kirjanikud: suhtlemiskoolitaja Katrin Aedma ja tuntud psühholoog Toivo Niiberg. Registreeru alates 13. september kas telefonil 513 2444 või meilil: katrin.aedma@gmail.com. Koolituse hind 350 krooni.

Print Friendly, PDF & Email