Ajakaja: Seal on hea, kus meid ei ole (5)

Jätkuks eelmise nädala ajakajale… Võiks vist isegi järjejuttu kirjutada ja see jutt ei lõpeks, sest ei lõpe õigustused, miks meil oleks justkui moraalne õigus teiste peale tige olla.

Tegelikult mulle see eelmise nädala vihaste inimeste jutu kommentaariumivestlus meeldis. Jäi meelde paar mõttekildu, millest täna tahan kirjutada. Väidetavalt olla Soomes parem ja turvalisem ja rohkem riiklikult aidatud elu inimestel ja sestap olevat nad ka sõbralikumad. Aga soomlane ei ole tegelikult sõbralikum ega lahkem ligimese suhtes, soomlane oskab vaid paremini käituda. Oma sisimas on ta vaat et hullemgi õeluseuss kui see netikommentaarides plärtsuv eestlane.

Tegelikult on nii, et nendes nn vanades demokraatiamaades on täpselt samuti nagu Eestis vaeseid ja rikkaid ja keskmikke. Samuti nagu on edukaid ja luusereid. Need erinevad kategooriad ei sõltu rahvusest ega riigikorrast. Erinevus on kommetes, käitumises, mõtteviisis. Seega häda ja viletsust on kõikjal. Ja vaeseid on kõikjal maailmas ja oma viha elatakse välja tõesti erinevatel viisidel.

Kuid see ei peaks olema eestlase lohutus, et teised on ka tigedad. Mis see meile korda läheb, millised teised on? Miks meie ei võiks võtta suhtumist, et olla väärikad ja proovida olla teiste vastu lugupidavamad? Mis meid tegelikult takistab? Keskmine soomlane on samasugune õelusekott kui eestlane, aga ei ela end välja avalikult, vaid hoopis läheb ja kaebab naabri peale linnavalitsuses või politseis ning saab oma rahulduse sellisest seljatagant ässitamisest.

Kas selline käitumine on siis parem kui netikommentaaris ilkumine? Nii et selle tigetsemise põhjus ei peitu tegelikult meie elukvaliteedis, vaid lihtsalt kasvatuses. Väärikuse ja viisakuse, tolerantsuse ja lugupidamise kasvatuses. Ja tegelikult mida paremad me püüame olla, seda rohkem headust me ligi tõmbame. Tigedus toodab tigedust ja see on suletud ring. Ei maksa end petta argumentidega, et me oleme tigedad oma viletsa elu pärast. Ei, meie elu on palju parem kui nii mõnelgi rahvusel nn vanades demokraatiates. Oleme vaid unustanud, et mujal tundub elu alati parem kui oma kodus. Ja meie õnn on ikka vaid meie endi kätes.

Print Friendly, PDF & Email