Ohtlik signaalvähk sigib Riksu ojas (4)

Lümanda vallas asuvast Riksu ojast ehk Koimla-Riksu peakraavist avastatud ohtliku võõrliigi – signaalvähi – ühele isendile tõi eilne korduvpüük hulganisti lisa.

“Kuna signaalvähk on vähikatku kandja ning püükidest puudusid jõevähid, siis võib oletada nende suremist vähikatku,” teatas keskkonnaameti pressiesindaja Aet Truu. Tema sõnul saadi eile hommikul Riksu ojast välja võetud püünistest 24 erinevas vanuses isendit, nii emaseid kui ka isaseid signaalvähke. See viitab selgelt võimalikule signaalvähkide sigimisele Riksu ojas ja seal juba kosuvale populatsioonile.

Saaremaa vähiveekogud on olnud oma vähirikkusega ainulaadsed kogu Euroopas, sest siin puudusid pikka aega mitmed vähihaigused, kaasa arvatud vähikatk. Esimene katku suremine registreeriti 2007. aastal Põduste jões. Hilisemaid teateid katku suremise kohta pole olnud. Eesti mandriosas on aga vähikatkupuhanguid olnud korduvalt.

Seoses tekkinud vähikatkuohuga kutsub keskkonnaamet üles loobuma Riksu ojas ja järves ka igasugusest kalapüügist, sest kalapüügivahenditega võib vähikatku tekitaja jõuda haiguskoldest välja teistesse veekogudesse.
Keskkonnaameti vee-elus-tiku spetsialist Jaanus Tuusti ütles, et kuna signaalvähk kannab vähikatku, siis on kellegi poolt mõtlematult vette lastud signaalvähk seadnud suurde ohtu kogu Saaremaa vähivaru. “Hetkel jätkavad maaülikooli teadlased keskkonnaameti tellimusel uuringuid ja signaalvähi täiskasvanud isendite väljapüüki,” ütles Tuusti.

Signaalvähk leiti Eestis vähiuuringute käigus ka 2008. aastal Mustjõest Harjumaalt. Signaalvähk pärineb Põhja-Ameerikast ja seda liiki asustati paljudesse Euroopa riikidesse. Näiteks 60-ndatel aastatel Rootsi, hiljem Soome ja praegu leidub teda vähesel määral ka Leedu ja Läti veekogudes.

Print Friendly, PDF & Email