Ministeerium ei poolda toorpiima lisamist lasteaia menüüsse (10)

Ministeerium ei poolda toorpiima lisamist lasteaia menüüsse

VÕIMALIK OHT: Terviseameti hinnangul on toorpiima lasteasutustes joogiks kasutamine seotud suure terviseriskiga.
Foto: Peeter Kukk

Sotsiaalminister ei ole nõus põllumajandusministri ettepanekuga tühistada kuumtöötlemata toorpiima kasutamise keeld lasteaedades.
Maikuus tehtud ettepanekus osutas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, et tarbijale turustatav toorpiim on kontrollitud ja järelevalve andmetele tuginedes võib väita, et Eesti tootjate pakutav toorpiim on ohutu.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur teatas, et toorpiima kaudu levivate võimalike haigustekitajate ja suure rasvasisalduse tõttu ei pakuta toorpiima lasteasutustes joogiks, kuid kuumtöödeldud toidu valmistamisel võib toorpiima kasutada.

Terviseameti hinnangul on toorpiima lasteasutustes joogiks kasutamine seotud suure terviseriskiga, mida ei saa maandada hügieeninõuete ja üksikute mikrobioloogiliste näitajate rutiinse kontrollimisega. Veterinaararsti väljastatud veterinaartõend kehtivusajaga kuni kuus kuud ei välista nakatumist, kuna loomade nakatumine ja haigestumine võib toimuda just nende kuude jooksul. Piima saastumine on võimalik ka piima lüpsiprotsessis.

Eriti suur on risk juhul, kui pastöriseerimata ja seega potentsiaalselt ohtlikku piima joovad üheaegselt kümned ja sajad lapsed/õpilased lastekollektiivides ja koolides. Toorpiim võib olla mitmete tõsiste nakkushaiguste levikufaktor.

Nakkushaiguste kontrolli keskuse andmetel esines ajavahemikul 1993–2006 Ameerika Ühendriikides 69 toorpiima tarbimisega seotud haiguspuhangut. Haigestus 1505 inimest, neist vajas hospitaliseerimist 185 inimest ja surmaga lõppes haigus kahel juhul. Euroopas on pastöriseerimata piimatoodete tarbimisega seotud umbes pooled toidutekkelised haiguspuhangud. Eestis on registreeritud puukentsefaliiti haigestumisi, mis on seotud toorpiima tarbimisega.

Maailma Terviseorganisatsiooni (MTO) hindamisvisiidil Eestisse 2006. aastal tegid eksperdid märkuse koolis pakutava piima liigse rasvasisalduse (2,5%) kohta. MTO Euroopa Regionaalkomitee poolt välja antud kooli tervisliku toitumise programmi edendamise käsiraamatu kohaselt on lahja piim ja lahjad piimatooted lastele parimad.

Näiteks Šoti koolitoidu nõuete kohaselt võib lastele antava piima rasvasisaldus olla kuni 1,8 grammi 100 milliliitris piimas, s.o 1,8% rasvasisaldusega piim, kuid toorpiima rasvasisaldus on tavaliselt vahemikus 4,2–4,6%. Soomes on soovitatud koolis toidu valmistamisel ja ka joogiks kasutada väherasvast piima ja hapupiima.

Print Friendly, PDF & Email