Vana jahtklubi avamisest möödub 80 aastat (2.) (1)

Vana jahtklubi avamisest möödub 80 aastat (2.)

UUS PÕLVKOND: Noorpurjetajad klubi juures jahtide kallal askeldamas. 1970. aastate lõpp.
Foto Jaanus Hiie, erakogu

Nädal tagasi, 31. juulil rääkisime vana jahtklubi avamisest 1930. aasta 3. augustil ja selle tegevuse esimesest kolmest aastakümnest.

1960. aastate algul võttis jahtklubi eest hoolitsemise oma õlule tollane Energiamüügi Kingissepa jaoskonna inspektor Heiti Rebane (1925–2006), kes suutis jahtklubi suuremast madalseisust päästa. Remondiraha klubi tarbeks tuli Rebasel Tallinnast isiklikult nõudmas käia ning laokile jäänud hoonet valvas ta oma vabast ajast ja põhitöö kõrvalt. Maja olevat päris palju lõhutud ja üritatud isegi maha põletada. Võrreldes teiste spordialadega purjetamine võimuesindajaid eriti ei huvitanud, kuigi huvilisi Kuressaares jätkus.

Kalev aitas rasket aega üle elada

Rasket aega aitas üle elada ka 1965. aasta mais tegevust alustanud VSÜ Kalev Kingissepa veespordiklubi, mille esimees oli Endel Prooses (1928–2009). Jahtklubi hooned ja sillad anti üle veespordiklubile. Seega sai klubi 1960. aastatel suuremast mõõnast üle ja jahtklubi hakkas paljude noorte jaoks taas muutuma linna põhilisemaks ajaveetmiskohaks. Seal käisid kõik, kes mere, ranna ja mõnusa ajaveetmise vastu vähegi huvi tundsid. Kellel oli oma paat või jaht sadamakai ääres, viis tihtipeale ka kaugemalt tulnud tuttavaid ja sõpru merele purjetama. Rannas päevitati, mängiti rannamänge, ujuti… Jahtklubi tornis, kust vetelpääste rannas toimuvat jälgis, käisid noorpurjetajadki ümbrust uudistamas.

Piret Hiie

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email