PRIA: lasterikaste perede liit rikkus reegleid (7)

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) on tuvastanud, et Eesti lasterikaste perede liit (ELPL) küsis abisaajatelt toiduabi jagamisel raha, mida tegelikult teha ei tohi. Heategevusorganisatsioon sai sellise tegevuse eest karistada.

Ka Saaremaa lasterikaste perede ühendus andis oma kodulehel teada, et tasuta toiduabi eest tuleb seekord maksta transpordikulu – 1 kroon kilogrammi kohta.

Lasterikaste perede liidu Saaremaa ühingu esimees Margus Arge ütles, et tema arvates on siin tegu ametnike eksitusega. “PRIA oma kodulehel oli üleval säte, et tuleb jagada tasuta või siis minimaal-se hinnaga, mis kataks transpordi- ja muud kulud,” lausus Arge, kelle sõnul ei ole nad midagi valesti teinud. “Kõige hullem on see, et valatakse sopaga üle ja pärast vabandusi ei pane keegi tähele,” ohkas ta.

ELPL, kellele saabus üle 320 tonni toiduabi, oli kehtestanud toiduabile hinna transpordi-, tõstetööde, ladustamise, rendipindade ja sidekulude katteks 1 kroon iga saadud toiduabi kilogrammi kohta. Sellest hinnast teavitati paljulapselisi peresid ka kirjades abi saabumise kohta. Samas näevad toiduabi reguleerivad õigusaktid heategevusorganisatsioonidele ette võimaluse taotleda toiduabiga seoses tekkivate haldus- ja transpordikulude katteks PRIA-lt hüvitist. Abisaajale peab toiduabi olema tasuta, vastav märkus on kirjas ka toiduabipakkidel.

“Tänavu oli toiduabi kogus suurem kui kunagi varem ja jõudis kõigisse maakondadesse,” märkis PRIA turukorraldusbüroo juhataja Lily Hantson. “Abivajajad juba teavad, et Euroopa Liidu toiduabi peaks jagatama tasuta ning just nendelt hakkas PRIA-sse jõudma signaale, et toiduabipakkide eest on raha küsitud,” selgitas Hantson. Saaremaal jagati toiduabi kokku 10 tonni.

Toiduabi rahastab ning abiga seotud transpordi- ja halduskulusid korvab Euroopa Liit. PRIA kohustus on kontrollida toiduabiga seotud reeglite täpset täitmist ja rikkumiste korral rakendada sanktsiooni, milleks on rikkujast organisatsiooni toiduabiprogrammis osalemise peatamine. ELPL-i sellega ka karistati. Karistus määrati heategevusorganisatsioonile esmakordselt.

Print Friendly, PDF & Email