Piirivalvurid ja päästjad tõrjusid Roomassaare sadamas reostust

Piirivalvurid ja päästjad tõrjusid Roomassaare sadamas reostust

REOSTUSE LOKALISEERIMINE: Eile nägid kõik õppepäeval osalejad, kuidas käib õlitõkke rannikupoomi rullilt veeskamine Roomassaare sadama akvatooriumis.
Foto: Egon Ligi

Politsei- ja piirivalveameti piirivalveosakonna merereostustõrje teenistus viis eile hommikul koostöös Läänemaa päästeosakonnaga läbi reostustõrjealase koolituse.

Teisipäeva hommikul oli Roomassaare sadamas mitu operatiivautot, piirivalve laev ning kohal ka keskkonnainspektsiooni ja Kaitseliidu esindajad. Mitmedki uudishimulikud üritasid eemalt uurides ja väravatest väljuvatelt inimestelt pärides välja selgitada, mis on sadamas juhtunud, et seal nii palju mundrites mehi askeldab.
“Nüüd hakkame vette vedama poomi, et sulgeda sadama akvatoorium,” kõlas korraldus ning ka selgitus, et sellega tõkestatakse sadamast väljuv võimalik õlireostus. Seejärel tutvustati vahendeid, millega reostus kokku koguda.

“Saime ülevaate Saaremaal paikneva reostustõrje võimekusest,” ütles Saarte Häälele Lääne prefektuuri merevalveteenistuse vanem, piirivalvekapten Lembit Mitt, kes hindas eilse päeva igati kordaläinuks. Lisaks sellele, et saadi teada, mis varustus on päästjatel ja mis on piirivalvel, arutasid mehed ka, kuidas tulevikus koostööd kõige paremini organiseerida.

Lembit Miti sõnul juhtub siinkandis selliseid õnnetusi õnneks harva, aga nendeks ollakse valmis.
Reostustõrje juhtumitele merel reageerib tema sõnul ikka piirivalve, kuid kuna seaduse järgi peavad reostusega siseveekogudel või rannikul tegelema päästjad, siis on koostöö hädavajalik. “Kõik reostus jõuab ju ükskord kaldale,” selgitas Mitt, kelle sõnul on Roomassaare sadamas reostustõrjeks vajalikud vahendid olemas.

“Konteiner, varustus kümnele inimesele ranniku äärest reostuse korjamise jaoks, mahutid, 200 m pikkune poom,” rääkis Mitt, kelle sõnul tegeletakse hetkel ka selle probleemiga, kuidas seda konteinerit vajadusel transportida.
Samuti on päästjatel olemas kõik vajalik varustus rannikualalt reostuse kokku kogumiseks. “Meil on suur pump ja neil on väike versioon, mida saab paadilegi tõsta,” ütles Mitt.

“Sellist õppust on vaja ja saarlased on väga tublid,” ütles saarlasi koolitamas käinud mereoperatsioonide büroo reostustõrje vanemspetsialist Tauno Mettis, kes on sellel alal töötanud juba üle 15 aasta.
“Õppus ongi kõige parem viis teada saamiseks, mida peab tegema, kui reostus tuleb,” selgitas Mettis. “Alates tänasest on oskajaid jälle rohkem,” rõõmustas ta.

Print Friendly, PDF & Email