Avaveeujujad trotsisid tuult, vihma ja viimast poid (Galerii!)

Avaveeujujad trotsisid tuult, vihma ja viimast poid (Galerii!)

ÕNNELIK: Üle väina ujus ka Karol Kuntsel.
Foto: Elina Kalm

Nagu viimastel aastatel kombeks, sai 17. Väikese väina avaveeujumine sooja suveilma asemel taevast vihmapihu, tugevat külglainet ja lõõtsuvat tuult, kuid osalejate nappuse üle ei nurisetud – Muhumaalt Vahtnast alustas ligi 2,3 kilomeetrist veeteed Orissaare sadamasse Illikul rekordiline 117 ujujat. Katkestas üksainus.

Orissaare tuulisel, kuid rahvarohkel sadamakail ootasid saabujaid rahvariietes neiud kuuma tee, käterätivirna ja sauna saatmise sooviga. Vahusest mereveest ronis esimesena kaldale eelmise aasta võitja Johan Rohtla Kalevi ujumiskoolist ajaga 27.02, mis on väinaujumise uus rekord. Teise ja kolmanda koha hõivasid lätlased Mihhail Sudakov (27.37) ja Deniss Gavlo (28.12).

Esimese naisena jõudis kohale 17-aastane Maria Pallas (Kalevi ujumiskool, aeg 31.54), tema järel Eve Virkkunen (U-klubi, aeg 32.52) ja Zindija Silina Lätist (33.00). Neljanda naisena lõpetanud Merle Liivandil pudenes lõpurüsinas sõrmest vette vanaema kallis sõrmus.
Pisukest segadust tekitas ujujates viimane poi, mida mitmed valelt poolt möödunud osalejad uuesti võtma saadeti.

Võistluse noorim osaleja oli 13-aastane Rauno Liivrand, vanim Hella Klausen. Parimad orissaarlased olid Sigrid Osa ja Villu Vakra, muhulastest Pille-Riin Toomsalu ja Toomas Rohtlaan.
Peakohtuniku ametit pidanud Peep Kesküla jäi võistlusega rahule, mainides vaid, et ajavõtusüsteemi peaks pisut kaasajastama. Avaveeujumise võitja auhinna, kümme tuhat krooni, oli välja pannud Saaremaa Sepad, kõikide vanuseklasside parimaid ootasid medal ja karikas.

Vabariiklikult tunnustatud Väikese väina ujumisvõistluse ajaloo algus ulatub aastasse 1994, kui mõtte tegid teoks Aare Uustalu ja senimaani igal aastal ka ise kaasa ujunud Eino Kirss.
Paralleelselt ujumisega toimusid Orissaare lahtised karikavõistlused võrkpallis, mille võitsid nii meeste kui ka naiste arvestuses külalised Otepäält. Meestel oli väljas viis, naistel kolm võistkonda.

Tasavägises naistemängus teisele kohale tulnud segavõistkonnas Funk osalenud endine tippmängija Eve Luik lausus, et neil oli hästi lõbus: “Mis sa paremat veel tahad, meri paistab selja taga. Mis siis, et vihma sadas, sellega jääbki võistlus paremini meelde.”
Orissaare spordihoone juhataja Kaire Nurja sõnul sündis loodetavasti uus traditsioon, mille eesmärgiks lihtsalt spordi propageerimine ning Orissaare ja Otepää valla vahelise koostöö tugevdamine.

Õhtusel pidulikul autasustamisel kasutatatud lilleline pjedestaal valmis Orissaares toimunud rahvusvahelises koostööprojektis Nordplus osalenute kätetööna.

Print Friendly, PDF & Email