Ajakirjanik arvab: Moraalist rääkides… (16)

Eile helistas Saarte Häälele Jan Uuspõld. Küsis kõigepealt meie reporterilt, mis tema peas toimub, kui kirjutab kesklinnas magama jäänud noortest sellise loo (“Purupurjus noormehed uinusid kesklinnas kivil”, 22.07.2010).

Uuspõllu sõnum oli nii Evely Aavikule kui seejärel minule selline: noormehed (keda ta ei tunne) ju lihtsalt magasid seal, leht tegi aga neist foto ja võib-olla fotograaf pani viinapudeli ise nende juurde, et huvitavam oleks. Uuspõllu arvates ei ole selline vahejuhtum väärt ajalehes esiküljel välja toomist.

Et kui me tahtsime sellest tõesti kirjutada, võinuks loos vähemalt mingi moraali välja tuua, pakkus Uuspõld. Kuna tegemist oli uudislooga, siis me seda ei teinud, vastasin mina.
Seadus ütleb avalikus kohas alkoholijoobes viibimise kohta, et see pole lubatud. Kuressaare avaliku korra eeskiri keelab samuti “lärmata, tülitada kaaskodanikke, rikkuda ükskõik millisel muul viisil avalikku korda, sealhulgas eksida üldtunnustatud tavade ja heade kommete vastu, solvata oma käitumisega inimväärikust ja ühiskondlikku moraalitunnet”.

Moraalist rääkides – purjuspäi keset päeva keset linna viibida, seal magama jääda ja umbes pooleks tunniks kümnetele linnakodanikele ja turistidele väga veidrat vaatepilti (nägime ise, kui mitu fotoaparaati neid umbes poole tunni jooksul sihtis) pakkuda minu arust väga moraalne pole.
Tore ei olnud ka see, kuidas purjus noormehed nõudsid rendiautot, hirmutasid kohvikukülastajat ja ülbitsesid ajakirjanikuga.

Kahjuks ei ole sellised tegelased, kes arvavad, et tulevad Saaremaale “puhkama” ja võivad siin viibides lubada endale peaaegu kõike, mingi haruldus. Sellistest “kangelastegudest” on ennegi kirjutatud ja seda tehakse ka edaspidi.
Moraal on aga see, et viin on tarkade inimeste jook.

Print Friendly, PDF & Email