Viis väikest saarlast esinesid “Madama Butterflys”

Viis väikest saarlast esinesid “Madama Butterflys”

TULEVASED TÄHED: Oma näitlejameisterlikkust demonstreerides näitasid Maike Kadaja, Sten-Erik Liiv, Märten Lehto, Karl Ader ja Gretten Vaga, millist nägu neil õhtuses etenduses jaapani lapsi mängides teha tuleb.
Foto: Rita Loel

Eile õhtul ooperimajas etendunud Puccini ooperis “Madama Butterfly” astusid Stanislavski ja Nemirovitš-Dantšenko nimelise Moskva Akadeemilise Muusikateatri suurte ooperistaaride kõrval lavale ka viis Kuressaare last – Gretten Vaga, Maike Kadaja, Sten-Erik Liiv, Märten Lehto ja Karl Ader.

Kõik väikesed saarlased tegid oma ooperidebüüdi ning läksid ajas tagasi 20. sajandi algusaastatesse Jaapani linna Nagasakisse.
“Me oleme jaapani lapsed!” teatasid eile pärastlõunal lavaproovi minekut oodanud tulevased staarid ning näitasid lehepildi tarvis ka, millist nägu nad õhtul tegema peavad.

Maike ema Tiina, Märteni ema Laine ja Karli ema Angela olid poiste-tüdrukutega proovis kaasas ning aitasid vaadata, et lapsed ikka õigel ajal ja õigesse kohta jõuaksid, pealegi oli tegemist ka keelebarjääriga – Moskva inimesed räägivad ju teadupärast vene keelt ja seepärast oli lastele vaja ka tõlki.

Nii Gretten, Maike, Sten-Erik, Märten kui ka Karl on siiani laval olnud vaid koolis lasteetendustes. Esimesed neli neist mängisid näiteks Kuressaare gümnaasiumis kevadel “Mutioru loos”. Seda, mida tähendab aga päris suure orkestri ja võimsate häältega ooperietendus, lapsed veel ei teadnud. “Eks nad kunagi hiljem saavad sellest aru, milles nad osalised olid ja milliste kuulsustega nad lavale sattusid,” uskusid emad.

Maike oli mõni tund enne etendust ainus, kes natuke pabistas. “Olen ooperit ainult telekast näinud,” tunnistas tüdruk. Gretten seevastu on Tallinnas ära kuulanud juba suure orkestri, nii et selles osas temal suuri üllatusi ei olnud.
Kõige rohkem meeldisid lastele pallid ja kahemeetrised ridvad, millega nad laval mängima pidid. Suurt elevust tekitasid neis aga “hommikumantlid” (kimanod), mis tuleb selga panna ning poistele tegi nalja, et need on roosad.

Küsimusele, kuidas Saaremaa lapsed ooperilavale sattusid, vastas Märteni ema Laine Lehto, et kuna ooperifestivali korraldaja Marika Pärk on tema kauane tuttav, siis on ta juba kolm aastat “aidanud inimjõu otsingul” – kui näiteks väikesi lapsi ei taheta kaugele kaasa tuua.
Lisaks Saaremaa lastele (Gretten Vaga, Maike Kadaja, Sten-Erik Liiv ja Märten Lehto õpivad Kuressaare gümnaasiumis ja lähevad sügisel kolmandasse klassi ning Karl Ader on septembrist vanalinna kooli teise klassi poiss) on etendusse kaasa võetud siiski ka üks poiss Moskvast – Lavrenti Jermolin, kuid temal on “Butterflys” suurem roll.

Väikeste ooperistaaridega koos olid aga laval sellised ooperitähed nagu Irina Vaštšenko, Natalja Vladimirskaja, Dmitri Polkopin ja Andrei Baturkin.

Print Friendly, PDF & Email