Juhtkiri: Säilitamise huvides

Juhtkiri: Säilitamise huvides

 

Muinsuskaitseamet on hoolega käsile võtnud endiseaegsete hoonete kaitsmise. Olgu tegemist siis tsaariaegse, eelmise iseseisvuse või nõukogude korra ajal püsti pandud majadega. Arhitektuuri ajalugu vajab säilitamist, et ka tulevased põlved saavad mõtiskleda selle üle, mida ehitise looja oma teosega mõelnud on.

Ettepanekus on kümneid maju, hoonetekomplekse ja ka miljööväärtuslikke alasid. 20. sajandi arhitektuur on olnud mitmekesine. Objektid asulate keskustest kuni bussiooteputkade ja kämpingumajadeni välja. Kas see kõik on ikka algsel viisil säilitamise tarbeks mõttekas?

Küllap tuleb mitmeid objekte kaitse alla võttes ka suuremaid või väiksemaid vastuseise. Seab ju muinsuskaitse objektiks olemine ka mitmeid kitsendusi, mis edaspidi võivad omaniku rahakotile laastavalt mõjuda. Normaalne oleks muidugi see, et riik edaspidi kitsendustest tulenevaid kohustusi rahastada aitaks. Kindlasti oleme aga seda meelt, et teatud objektid kohe kindlasti kaitse alla võtmist vajavad.

Print Friendly, PDF & Email