Kalju Suur avas Kuressaares oma 145. näituse

Kalju Suur avas Kuressaares oma 145. näituse

KLASSIKA: Kalju Suur eelistab siiani mustvalgeid fotosid värvilistele. Ta ütleb, et mustvalged säilivad kauem: “Kui tahate värvipilte säilitada, tuleb need raamatusse trükkida,” on 82-aastase piltniku soovitus.
Foto: Egon Ligi

Legendaarne fotograaf Kalju Suur avas teisipäeval Kuressaare kultuurikeskuses oma 145. isiknäituse, mis kajastab laulupidusid läbi aegade.

Tuntud ja tunnustatud piltnik ütles Saarte Häälele, et ehkki aegade jooksul on kondensvesi nii mõnedki tema negatiivid rikkunud, sealhulgas on hävinenud ka laulupidude kaadreid, otsustas ta väljapanekul näidata just laulupidusid, sest selle sündmuse on UNESCO tunnistanud maailma kultuuripärandi hulka kuuluvaks.

Kultuurikeskuse fuajees on kokku 268 fotot, millel nii tuntud kultuuritegelasi, laulupeolaulude autoreid, lauljaid ja tantsijaid. “Tahtsin üle 300 pildi panna, aga ruumi polnud,” tunnistab ta, lisades, et väljas on ka publiku- ja huumoripilte, kuid needki seotud laulupidudega.
“Olen ise näituse ja selle valikuga täiesti rahul, kuigi kolm väga head pilti on puudu, isegi Ain Anger ei mahtunud,” arutles vanameister, kelle pilte, millest väga paljudel jäädvustunud meie kultuurilugu, on siiani näinud fotosõbrad 16 riigis.

Olgu öeldud, et kõik pildid, peale ühe, on väljapanekul mustvalged. “Mustvalge on klassikaline foto,” märgib Suur kindlalt. Ja on veendunud, et fotograafia on siiski kunst.
1956. aastast fotograafiaga tegelenud Kalju Suur on endisaegne härrasmees, kes lahkumisel kindlasti suudleb daamide kätt ning võimalusel laulab neile ehk mõne laulukesegi.
Tema pildid väärivad aga vaatamist. Kalju Suur soovitab neid vaadata vähemalt kahekesi koos – siis on lõbusam tuttavaid nägusid üles leida.

Print Friendly, PDF & Email