Festivalid elavdavad kohalikku majandust

Festivalid elavdavad kohalikku majandust

KAS TOOBER AITAB MAJANDUSTKI ÜLESPOOLE?: Loov Eesti andmeil aitavad just niisugused ettevõtmised kohaliku majanduse edendamisele tervikuna kaasa.
Foto: Egon Ligi

Eesti eri piirkonnad meelitasid külastajaid ülemöödunud nädalavahetusel enam kui saja kultuurisündmuse ja üheksa suure festivaliga, mis pakkusid lisaks elamustele ka võimalusi kohalikele ettevõtjaile.

Eraldi märgib loomemajanduse infokeskuse Loov Eesti (LE) kommunikatsioonijuht Kunnar Kukk ära laupäeval, 10. juulil lõppenud orelifestivali “Helisevad Saaremaa orelid”. Kaarma, Mustjala, Karja ja Valjala kirikus toimud kontserte külastas peale saarlaste hulgaliselt maakonnas puhkavaid välismaalasi ja mandrieestlasi.

Saaremaa Õlletoober arvukate menubändide esinemistega ja igasuguste köitvate atraktsioonidega ning Mototoober olid magnetiks nii saarlastele endile kui arvukatele külalistele.
Juulikuu kolmaski nädalavahetus oli Saare maakonnas suvesündmuste poolest rikas. Üksnes jahimeeste üleriigilisel kokkutulekul Karujärve ääres oli osalejaid üle 4000.

Jagus ka väiksemaid kohaliku tähtsusega kultuuriüritusi, nagu rahvakunstiõhtu Kaar-mal, Taritu 49. laulupäev jne.
Suuremaid ja väiksemaid ettevõtmisi jagus nädalavahetusel paljudes maakonna paikades: Kuressaare rannahoone avamine, Karala odagala, Kavandi seltsimaja lähistel agility võistlus koertele, Loonal Saaremaa fotopäevad, Koguval suvesimman, Orissaares Väikese väina mängud jne.

Ilus ilm meelitas Saare- ja Muhumaa supelrandadesse lugematul arvul suvemõnude nautlejaid. Mändjala ja Järve ranna parkimisplatsid ei tahtnud autosid kuidagi ära mahutada. Maanteeveeredki olid sõidukeist palistatud.
Kas saarlastest ja muhulastest väikeettevõtjad oskavad päris arvukatest rahvarohketest suvesündmustest ka majanduslikku kasu saada?

“Õlletoober on küll väga tänuväärne üritus. See aitab meie valla pisikestel ettevõtjatel ja ka turismitaludel eksisteerida. Inimesed helistasid ja palusid, öeldes, et võtke kas või räästa alla. Neil ei ole kuhugi minna,” rääkis Saarte Häälele Oitmest mitte väga kaugel oleva turismitalu omanik Uku Sillaste.
Loov Eesti (Euroopa Liidu Sotsiaalfondist rahastatav programm, mis aitab kaasa loova majanduse ja ettevõtliku loovuse väärtustamisele ja arendamisele Eestis) andmeil toimub juulis ja augustis Eestis koguni üle pooletuhande mitmesuguse kultuurisündmuse.

Print Friendly, PDF & Email