Juhtkiri: Jahimehed on vahvad (12)

Juhtkiri: Jahimehed on vahvad

 

Sel nädalavahetusel on Saaremaa jahimeeste päralt. Ligi 4000 inimest veedab kolm päeva Karujärvel, tehes ka seal omakorda rekordi. Nii palju inimesi korraga pole vähemalt seal ühtegi üritust enne pidanud.

Jahimehe amet või hobi või kutsumus on tegelikult üks iidsemaid ameteid üleüldse. Inimesed pidasid jahti juba siis, kui loomi alles kividega loopida tuli. Tänapäeval on vahendid natuke teised, kuid auväärt amet ikkagi. Ning see ei piirdu enam vaid toidu tagaajamisega.

Hea on kuulda, kui mõni jahimees ütleb, et tema ei käi metsas niivõrd sellepärast, et kellelegi mõnuga kuul kerre kihutada või suurt sarvepaari otsimas. Jahipidamise eesmärgiks on hoopis loomade arvukuse reguleerimine ja seeläbi looduse korrektsesse toimimisse oma panuse andmine.

Samas ei saa ulukite arvukust reguleerida vaid püssi ja kuuli abil. Kes meist ei mäletaks eelmist karmi talve, kui jahimehed lumega hädas olnud loomadele oma kulu ja kirjadega sööta tassisid. Rohkem, kui seda neilt nõuti.

Print Friendly, PDF & Email