Väikese väina mängud tihendavad koostööd (5)

Väikese väina mängud tihendavad koostööd

RAHVASPORT: Väikese väina mängudel võeti mõõtu ka köieveos. Pildil rebivad teineteist enda poole Muhu (tagumine) ja Laimjala.
Foto: Erakogu

30 aastat tagasi alguse saanud Väikese väina mängudel pole niivõrd eesmärgiks nelja Väikese väina äärse valla sportlik vägikaikavedu, vaid just püüd arendada valdade koostööd ning veeta koos üks tore päev. Sellise mõtte käis välja 10. juulil Orissaares toimunud mängude peakorraldaja Kaire Nurja.

Ta märkis, et mängud läksid igati korda. Toimus traditsiooniline veetseremoonia, kus Orissaare, Muhu, Pöide ja Laimjala vallavanem valasid ühisesse anumasse oma kodurandadest toodud vee, mis hiljem taas Väikesesse väina tagasi valati. Nurja sõnul pidulikult kulgenud avatseremoonial sai sõna Orissaare vallavanem Aarne Põlluäär ning samuti kunagi Orissaarele häid kergejõustikutulemusi toonud tänane riigikoguliige Kalle Laanet.

Osavõtjaid mängudest oli saja ümber ning Nurja märkis, et ka pealtvaatajaid oli palju.
Mängude ümmargusele toimumisaastale kohaselt peeti meeles ka neid, kes mängude sünni juures olid. Mitmeid neist olid Nurja sõnul ka sel aastal kohal. Nurja nimetas selliseid teenekaid korraldajaid nagu Ly ja Jüri Link, Arved Liitmäe, Milvi Viss, Karlo Paat. Sel aastal olid peakorraldaja sõnul talle abiks Kaia Kollo, Saima Umber, Henn Sepp, Hermann Vesiaid ja Anu Viljaste.

Ajaloohõngu ja mängude uut elu tähistas ka see, et üles leiti suur õllekapp, mis mängude algaastatel täitis rändkarika ülesannet. Nüüd sai see taas käiku lastud.
Päev läbi kestnud võistlustel ei olnud kavas üksnes sportlikud alad, vaid võeti mõõtu ka rahvaspordis ja taidluses. Võistlusspordialadest olid kavas võrkpall, kergejõustik (100 m, kaugushüpe, kuulitõuge, 1500 m jooks, 800 m jooks). Rahvaspordis võeti mõõtu sangpommi rebimises, köieveos, saapaviskes ja pendelteatejooksus.

Toimusid ka kalapüük, viktoriin, taidluskonkurss ning kuni 16-aastastele lastele peeti maha ühe staadioniringi võistlus.
Mängude võitjaks tuli Orissaare, teine oli Muhu ning kolmas Pöide.

Print Friendly, PDF & Email