Parimat koduõlut tehakse Pihtlas

Tänavugi oli Saaremaa õllefestivali Õlletoober üks oodatumaid ettevõtmisi traditsiooniline Saaremaa koduõlle konkurss, mille võit läks seekord Pihtla valda kohaliku õllemeistri Aarne Trei valmistatud kesvamärjukesele.

“Viisin viimasel minutil oma õlle kohale, kodus otse kraanist lasin, nii et mingit spetsiaalset telli ma teinud ei ole,” rääkis peamiselt lillekasvatusega tegelev Trei. Võit oli mehele nii suureks üllatuseks, et ta oli pärast korraldajate telefonikõnet mõelnud, et keegi teeb rumalat nalja.

Õlle pruulimisega on Aarne Trei aga tegelenud aastaid. “Mul isa küll õlut ei teinud, kuid vanaonu küll,” avaldas ta. Nii on aastate ja peretraditsioonidega oskus edasi kandunud ning meistri sõnul muudab ta igal aastal õlleteos midagi. “Vanad mehed ikka soovitavad, et kas sa seda või seda oled proovinud,” rääkis Trei, lisades, et hea õlu tuleb siis, kui õlu käib õigel temperatuuril, sisaldades õiges vahekorras pärmi ja linnast.

“Ega siin muud retsepti pole, aga linnas peab hea olema, sellest sõltub ka palju,” arvas ta, märkides, et ega suvepuhkus varem pole saanudki peale hakata, kui õlu käimas ja lest suitsutatud.
Saaremaa koduõlle konkursist on Aarne Trei osa võtnud ka varem, kuid siiani on tema laeks jäänud 6.-7. koht. Tänavu korraldas õllesõprade seltskond Saare Sangad parima koduõlle valimist juba 14. korda.

Print Friendly, PDF & Email