Taluõuel tantsiti taas tallad tuliseks

Taluõuel tantsiti taas tallad tuliseks

SEADKEM SAMMUD TANTSIMAIE: Rõõmsameelseid tantsijaid tuli neljapäeva õhtul Mihkli õuemurule koguni 150, tähistamaks 25 aasta möödumist Viki esimesest suvesimmanist.
Foto: Aare Laine

Neljapäeva eredas õhtupäikeses särasid 150 rahvatantsija silmad Mihkli talumuuseumi õuemurul tantsumustreid joonistades rohkearvulisele publikule vastu. Südantsoojendava esinemisega tähistati veerandsaja aasta möödumist esimesest suvesimmanist, mille kutsus ellu kolme aasta eest meie hulgast taevastele radadele lahkunud tantsujuht Helgi Allik.

“Mõnus on mängi Mihkli õues, uhke olla uues kuues. Veerandsada suve Viki õues, tosin tantsutuuri põues lustisid Viki õue õide, tegid Mihkli talus tantsu, siblisid simmani murule…,” laulis eestlaulja Aivo Sadam pärast Paul Aava torupilliproloogi ja simmanijuhi Virge Varilepa tervitust juubeliaasta suvesimmani avatuks.

Ja sealt nad tantsumurule tulidki – Kadrid, Piiprellid, Öieti ja Sõlesepad Kuressaarest, Kadaka Mari, Tõmba Jüri ja neiud Kärlalt, Rukkilill Kihelkonnalt, Kabujalake, Mõnusad ja lasterühm Lümandast. Ühistantsuks kutsus lavastaja Virge Varilepp publiku hulgastki inimesi tantsusõõri. Kutse ei jäänud hüüdja hääleks kõrbes. Taas oli rahvariideis tantsijate seas näha kunagisi selle alaga tegelejaid. Kõik kukkus kenasti välja. Kui keegi sammukese segi ajaski, jäi see publikule märkamata.

Erilise aplausi teenisid seeniorrühma Mõnusad Mehed ja Öieti noormehed oma humoorikate esitustega. Tantsulusti jagus mitmeks tunniks. Pealtvaatajad lähiümbruskonnast, Kuressaarest ja Tallinnastki ei olnud aplausiga kitsid. Mihkli muuseumi juhataja Tiina Ojala andis tänukirjad tantsujuhtidele Eena Margile, Merle Tustitile, Virge Varilepale ja Ulvi Põllule, torupillimängijale Paul Aavale, eeslauljale Aivo Sadamale, akordionistile Reet Lõugasele ja helitehnik Tenno Laurile.

Muuseumijuhi eriline tänu kuulus Virge Varilepale, kes kolm aastat tagasi oli nende tantsujuhtide hulgas, kes Lääne-Saaremaa rühmadega Viki külas simmanitega taas pihta hakkasid. “See simman on tänutäheks ka Helgi Allikule, kes oleks 9. juulil saanud 73-aastaseks,” märkis Tiina Ojala.
Mihkli talumuuseumi laudahoones avati suvesimmanitest ka fotonäitus. Tiina Ojala pidas traditsiooniliste simmanite jätkumist väga tähtsaks. Tantsijatel on tahtmist ja maaliline talukompleks peaks meelitama publikutki kenades rahvarõivastes tantsijate etteasteid nautima.

Print Friendly, PDF & Email