Juhtkiri: Seitsmevennapäev

Juhtkiri: Seitsmevennapäev

 

Täna tasub taeva poole kiigata. Et mis see taevataat teeb. Üks väheseid rahvatarkusi, mida hoolega ka tänapäeval silmas peetakse, on ju seitsmevennapäevaga seonduv: kui sajab (noh, ikka nii, et hobuse selga ei saa kuivalt istuda), siis sajab jutti seitse nädalat. Kes teab, ehk peab see ka tänavu paika, kuigi viimasel ajal ei taha vanad rahvatarkused eriti kehtida.

Igal juhul on tänavune kauaoodatud päikeseline suvi näidanud, et ainult laisk ja lohakas pole heina teha saanud ega rannaliiva ja merelainetega sõprust uuendanud. Kes vinguda ja viriseda tahab, meenutagu talve, kus hanged üle pikkade meeste peade ulatusid ning külmataat näpistama kippus.

Igal juhul on üle aastate tänavu olnud nii korralik talv kui ka õige suvi. Osakem siis sellest rõõmu tunda, kuid samas säilitagem ka kaine pea, et mitte unustada ohtusid, mida kaunid suvepäevad võivad kaasa tuua. Ning ärme unustame ka seda, et algses tähenduses oli seitsmevennapäev kirikupüha, millega mälestati märtritena hukatud vendi.

Print Friendly, PDF & Email