Juhtkiri: Sünnitoetused võrdseks (2)

Juhtkiri: Sünnitoetused võrdseks

 

Eilne õiguskantsleri kiri Tallinna linnavolikogule pani seadusevastasuse pitseri ka päris mitme Saare maakonna omavalitsuse sotsiaaltoetuste maksmise korrale. Õiguskantsler tahab, et lapsi koheldaks võrdselt. Peale selle, et põhiseaduslik kohustus, on see ka inimlik.

Kui palju sünnib meie väikestes valdades aasta jooksul lapsi? Tavaliselt kümne ringis. Seda veidram on neid liigitada vanemate elukoha järgi ja panna omavalitsuse poolt ebavõrdsesse olukorda ning seda – pange tähele! – kohe sünnist saati. Ei kujuta ette, kui palju on siis olnud neid, kes naabervallas kehtiva kõrgema sünnitoetuse nimel on hakanud elukohta vahetama? Seegi on omaette ettevõtmine, sest põõsa alla ju elukohta näidata ei saa.

Kui tänane leht kirjutab vaid Kuressaare, Orissaare ja Kaarma sünnitoetuste vastuoludest, siis tegelikult on kõik vallad vähemalt sotsiaaltoetuste korra kehtestamisel käitunud sisuliselt oma äranägemise järgi. Range kord sünnitoetuse saamise puhul on isegi halenaljakas: ühelt poolt tahame tõsta iivet, säilitada maakoole ning arendada külasid, teisalt aga tõmbame noore pere toetusest südamerahuga poole maha, sest nad on alles meie valda elama tulnud.

Print Friendly, PDF & Email