Norra kaubalaev ajas minister Tamkivil harja punaseks (21)

Norra kaubalaev ajas minister Tamkivil harja punaseks

LIV: Sai eile Saaremaa sadamas puidulasti peale.
Foto: Margus Muld / ERR

Saaremaa sadamasse jõudnud Norra lipu all sõitev kaubalaev pahandas eile keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. Saaremaa sadamas, mis asub Natura 2000 vööndis, ei ole lubatud tegeleda kaubaveoga, on minister veendunud.

“Et aktsiaseltsil Tallinna Sadam on olnud soov Saaremaa sadamas kaubavedu teha, pole mingi saladus, et aga tegemist on Natura alaga, peab seal enne läbi viima uue keskkonnamõjude hinnangu,” oli minister Tamkivi resoluutne.
Eile oli kaubalaev Saaremaa sadamas kai ääres ja sinna hakati peale laadima umbes 200 tihumeetrit ümarpuitu.

Keskkonnaministri sõnul saatis ta ka Tallinna Sadamale kirja, milles taunib säärast tegevust. “Võib-olla isegi peaks ja võiks Saaremaa sadamas mingil moel kaubavedu korraldada, et sadamat rohkem kasutusse võtta, kuid praegune asjade käik keskkonnaministeeriumile kindlasti ei meeldi ega sobi,” kinnitas Tamkivi, lisades, et Saaremaa sadamas on tehtud seitse aastat seiret ning nüüd tuleb need andmed lihtsalt töödelda ja vaadata, mida võib ja mida ei tohi.

Eile Kasahstanis komandeeringus viibinud Tallinna Sadama direktor Ain Kaljurand suhtus juhtunusse rahulikult: “See on ühekordne asi, meilt sooviti sellist teenust ja otsustasime lubada,” ütles Kaljurand Saarte Häälele. Tema kinnitusel ei hakka Tallinna Sadam Saaremaa sadamas kohe kindlasti mitte enne kaubaveoga tegelema, kui ametlik asjaajamine korras. Kaljurand on veendunud, et kaubavedu tuleks nii Saaremaa sadamale ja ka saarlastele üldkokkuvõttes kasuks.

Ka keskkonnainspektsioon käis eile Saaremaa sadamas olukorraga tutvumas. Inspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul ütles, et ehkki asi on värske, saatsid nad omalt poolt ka kirja keskkonnaministeeriumile seisukohavõtuks. “Eks teemaga peab edasi tegelema keskkonnaamet,” tutvustas Tuul, lisades, et ehkki puiduvedu iseenesest ei ole vastuolus sadama tegevusega, on tegemist siiski Natura alaga.

Tamkivi sõnul on kokku lepitud, et teisipäeval on majandusministeeriumi, keskkonnaministeeriumi, AS-i Tallinna Sadam ja teiste asjasse puutuvate inimeste ühisnõupidamine, kus siis vaadatakse seis üle ning räägitakse suud puhtaks. “Eks me siis kuulame ära ka Tallinna Sadama seisukoha, miks just selline otsus tehti,” märkis Tamkivi.
Ain Kaljurand lisas eile tööpäeva lõpus, et ehkki temani ei ole informatsioon kavandatud kokkusaamisest veel jõudnud, on ta sinna igal juhul valmis minema.

Print Friendly, PDF & Email