Borrelioosist räsitud mees jookseb ümber Saaremaa (5)

Borrelioosist räsitud mees jookseb ümber Saaremaa

JOOKS KÕRVETAVA PÄIKESE KÄES? Andres Ramst: ega see meeldiv ole, aga tuleb lihtsalt riided seljas märjaks teha ning läheb jälle. “Inimesed jooksevad kõrbejooksusid, meie suvises temperatuuris tuleb sellega ka hakkama saada,” muigas ta.
Foto: Raul Vinni

Eile alustas Kuressaarest raekoja eest ümber Saaremaa jooksmist Astes elav hobisportlane Andres Ramst, kellel kaks aastat tagasi raviti puukborrelioosi.

Täna jätkab Andres jooksmist sama koha pealt, kus eile lõpetas – Kallemäelt natuke edasi kuni Pöideni. Seejärel jookseb ta Pöidelt Tornimäele, sealt Orissaar-de, Orissaarest Leisi ning rannamaanteed mööda edasi kuni Kihelkonnani välja. Sealt Lümanda peale, läbi Karala ja siis Sõrve sääre tippu ning tagasi.

“Kui aga jalad välja kannavad, siis ikka sama distants. Päris niisama, et täna enam ei viitsi, nii ka ei ole, kui jalad ja tervis korras, siis ikka iga päev sama distants,” sõnas Andres, lisades, et eks muidugi paistab ka, kuidas tervis vastu peab.
“Enesetunne on kõikuv selle borrelioosi tõttu, nii et kui nüüd äkki juhtub midagi, siis peab ajakavas korrektuure tegema,” kinnitas mees paikapandud plaani.

Jooksmisega alustas Andres varakevadel, enne seda ei jaksanud ta borrelioosi tõttu üldse joosta. “Aga eks puuk ongi selline, igas põõsas varitseb, ei tea kunagi, millal jälle haiguse saada võib või mismoodi ta organismile mõju avaldab. Praegu on enesetunne selles suhtes normaalne, aga kargab mulle homme puuk turja, siis ei tea, mis saab,” rääkis mees.

Ta jätkas, et eks paistab, kas pärast seda tuuri on veel jõudu, jaksu ja viitsimist mõelda ka järgmiste projektide peale. Kokku on ta ennast jooksmisega treeninud kuus aastat.
Andres ütles, et pärast esimest jooksupäeva on jalad üsna valusad ning vastupidavus on normaalne. “Poleks uskunud, et jalgadele nii suur koormus on, aga eks ta ole, tuleb ennast sundida,” lisas ta.

Taoline plaan on Andresel mõttes olnud juba üle paarikümne aasta. “Kaks inimest, kes omavahel lihtsalt rääkisid, et teeks sellise asja, aga kuna üks neist on juba üle 60 ja teine ka natuke üle 40 ning samuti enam ei jookse, siis mõtlesin, et miks mina ei võiks seda ära teha. Mõtlesin, et hakkan vaikselt pihta, muidu ta jääbki tegemata,” põhjendas hobisportlane, kel ka endal vanust üle 40, ideed ümber Saaremaa joosta.
Joosta on Andresele kogu aeg meeldinud. Mees on tegelenud orienteerumisega, erinevate sportlike pallimängudega, suusatamisega, jõutõstmisega.

“See pani küll jooksule põntsu, enne kaalusin alla 70 kilo, nüüd üle ja pean aga kaasas kandma seda, mis ma tol ajal endale kangidega juurde käristasin. Tippjooksja ma küll pole, aga eks igaüks seab omale eesmärgid,” lausus ta. Andres lisas, et eks paistab, kas tema ettevõtmine ka kedagi veel nakatab.

Perearst Eve Nurmekivi, kes Ramsti autost julgestab, ütles, et Andresel oli selline plaan juba ammu olnud. Kaks aastat tagasi aga oli mees hoopiski borrelioosi läbi põdenud, mis organismi kõvasti nõrgestas.
“Arvasime, et sportimisega on nüüd ühel pool,” märkis Nurmekivi, kuid tegelikkus näitas midagi muud. Eve Nurmekivi ütles, et muidugi on mehe tahtejõud suur, aga eks ta natukene ju harjumatu ole. “Aga praegu on kõik OK, olukord on kontrolli all,” kinnitas ta.

Ivika Laanet, Raul Vinni


Jooks ümber Saaremaa

Põllumajandusameti Saare keskuse peaspetsialistina töötaval Andres Ramstil on plaan joosta nädala jooksul rahulikus ning ühtlases tempos kokku 300 kilomeetrit, iga päev 40 km. Eile kella 9–13 jooksis ta järjest, tehes vaid joogipause, 3 tundi ja 47 minutit.

Print Friendly, PDF & Email