Lugeja kiri: Koostöö ilmakaartest lähtuvalt

2008. a saadik on arenenud koostöö Eesti geograafilises mõttes niiöelda ekstreemvaldade vahel – idas Vaivara, lõunas Mõniste, läänes Lümanda, põhjas Viimsi (Prangli saar). Seni on toimunud mitmeid töökoosolekuid, eelmisel aastal saadi suurema seltskonnaga kokku Võrumaal Mõnistes. Seekord sõideti aga kaheks päevaks külla Ida-Virumaale, kus tähistati Vaivara rahvamaja 100. juubelit.

Lümanda vallast osales reisil 55 inimest, umbes samapalju külalisi oli saabunud Mõnistest, veidi vähem Pranglilt. Oli võimalik tutvuda Vaivara Sinimägede muuseumiga, mis keskendub eelkõige piirkonna militaarse ajaloo jäädvustamisele. Pärast lõunat esinesid näitetrupid: kohalike poolt Vaivara valla maarahvaselts Vanatare M. Muti tükiga “Nupik” ning Lümanda ja Taritu näitering A. Mälgu etendusega “Tson Lemberi uus elu”.

Seejärel suunduti üheskoos Narva-Jõesuu liivaranda, kus toimusid erinevad võistlused ning ehitati liivast rahvamaju. Õhtul avati Sinimäel ühise rongkäiguga kontsert, kus iga vald esines väikese kavaga. Lümanda tervitas teisi Anne Viira ja Taavo Piirsalu suu läbi saaremaakeelsete lugudega. Pidu jätkus tantsumuusika saatel ööni.

Pühapäeva hommik algas üsna töiselt, kui üheskoos arutati edasiste koostöövõimaluste üle neljal erineval teemal. Tulemustest kokkuvõtet tehes jäi kõlama, et meil igaühel on üksteisele midagi anda või näidata. Pärast hüvastijättu ja enne kojusõitu toimus veel ekskursioon Vaivara vallas.
Nende päevade jooksul oli huvitav jälgida, kui erineva meelelaadiga inimesed siin väikeses Eestis elavad: setud, slaavlased, saarlased, pranglilased. Ühistest aruteludest tulid välja igaühe eripärad.

Meie puhul tõusid enam esile hästi arenenud ühistegevus, külaliikumine ning väikeettevõtlus. Samas seab geograafiline asukoht meile kõigile väljakutseid, mida on aga hea lahendada sellesama ekstreemsuse ärakasutamise abil.

Kahepäevane reis risti läbi Eestimaa oli pikk, aga õnnestus igati. Täname selle eest vastuvõtjaid Vaivaras, Lümanda-poolseid korraldajaid Katrinit, Ailit ja Ulvit ning kogu lõbusat reisiseltskonda. “Tipud kokku” koostööd rahastasid Kohaliku omaalgatuse programm ja Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupp. Järgmine tippude suur kohtumine toimub aasta pärast koos Taritu 50. juubelilaulupeoga.

Jaanika Vakker

Print Friendly, PDF & Email