Lihtne küsimus

Olen reisinud laevadega palju, sealhulgas ka Soome ja Rootsi vahel. Sõitsin koju uue parvlaevaga Saaremaa ja ei ole mujal märganud nii kitsaid kollaseid jooni, mille vahele autod mahtuma peavad. Kui kaks Audi A6 kõrvuti panna, siis uks ei lähe niipalju lahti, et inimene sealt välja mahub. Kui laeval juhtub autouste mõlkimine, siis kes vastutab?

Vastab laevaehituse projektijuht Virgo Vinkel:

Alumisel autotekil on 6 sõidukirida, mis on arvestatud keskmisele Euroopa autole nagu näiteks Opel Vectra (laius ilma peegliteta 1,80 m). Praegu tootmises olev Opel Insignia on laiusega 1,856 m ilma peegliteta ja 2,08 m koos peeglitega. 

Ühe sõidurea laius alumisel tekil on 2,3 m ehk siis, kui 2 autot on seal kõrvuti, jääb uste vahele 50 cm ruumi, mis on piisav autost väljumiseks.
Ülemisel autotekil on 5 sõidurada, mille laius on 2,46 m. Sinna mahuvad väga lahedalt ka suured sõiduautod nagu Audi A6 ja Mercedes.
Suuri sõiduautosid võib parkida ka veokite rajale, mille laius on 3,0 meetrit.
Mõlkimise eest vastutab auto kasutaja ise. Laevas kehtivad täpselt samad reeglid nagu avalikes parklates.

Print Friendly, PDF & Email