Vägivald Kõrgõzstanis

Vägivald Kõrgõzstanis

KATASTROOF: Praegune vägivallalaine Kõrgõzstanis on suurim, mis on Kesk-Aasias viimase kahekümne aasta jooksul aset leidnud.
Foto: Internet

Selle nädala alguses sai selgeks, et vägivald Kõrgõz-stanis on väljunud võimude kontrolli alt. Nädala keskpaiku laekunud andmetel on selles Kesk-Aasia riigis rahutuste tagajärjel hukkunud juba paarisaja inimese ringis, paar tuhat on saanud vigastada ja kümned tuhanded on pagenud Usbekistani. Kuid asjatundjate arvates on tegelik hukkunute arv palju suurem. Väärstatistika üks põhjusi on ilmselt see, et islami tavade kohaselt tuleb surnud inimene matta ühe ööpäeva jooksul. Seega matavad paljud pered oma hukkunud sugulased kiiresti, ilma et surm kuskil registreeritaks.

Ehkki usbekid moodustavad Kõrgõzstani ligi 5,5-miljonilisest elanikkonnast vaid 15%, elavad nad riigis väga kompaktselt – peamiselt riigi lõunaosas, kus nad moodustavad etnilise enamuse. Fergana org, kus on nüüd toimunud peamine vägivallatsemine, jagati 1920. aastatel Stalini korraldusel Usbekistani, Kirgiisia ja Tadžikistani vahel. (Muide, siin kasutas “kõigi rahvaste suur juht” sama praktikat, mida demokraatlikud koloniaalvõimud – eriti Suurbritannia ja Prantsusmaa – olid veidi varem viljelenud Aafrikas ja Aasias. Ajaloos nimetatakse seda “jaga ja valitse” põhimõtteks.)

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email