Evi-Sally Lember: Saaremaale tulekut pole ma iial kahetsenud

Evi-Sally Lember: Saaremaale tulekut pole ma iial kahetsenud

EVI-SALLY LEMBER: See oli meie noorus ja meie elu, ma ei kahetse midagi. Teist pole meile antud ja me elasime täie rinnaga – siis tunned, et oled ennast teostanud mingil määral, mitte et sa nurgas nutad ja ootad Eesti aega tagasi.
Foto: Peeter Kukk

“Ma olen seitset põlve näinud oma silmaga – see on siis minu vanavanaema, vanaema, minu ema, mina ise, minu lapsed, minu lapselapsed, ja nüüd tuleb ime – minu kaheaastane neljas põlv, kellel on kaks sõna: üks on dad, mis tähendab isa, ja teine on auto,” naeratab kauaaegne ajalooõpetaja Evi-Sally Lember jahedal juunipäeval oma vastselt värskema ilme saanud õdusas Orissaare kodus sooja ahju ligi kohvitassi taga istudes. Täna tähistab Evi-Sally oma 80. sünnipäeva.

Järva-Jaanist lihtsast tööinimeste perest pärit Evi soovis juba pisikese plikana õpetajaks saada, sest noor inimene, kes on õpetajaid alati armastanud, ei oska muud tahtagi. “Mulle meeldis ajalugu, meil oli nii vapustav õpetaja, kes oli palju lugenud ja viskas nalja, ja geograafia meeldis ka.” Vanemad olid samuti seda meelt, et laps peab saama hariduse, muidu läheb hobusevargaks kätte ära.

“Meil oli postkontori ülem selline kena preili, vanatüdruk, isa ütles ikka, et vaata, tema on just see, milline sina võiksid olla – ega ta raatsinud mind, ainsat last, jagada,” räägib Evi. Elul olid aga teised kurvid ning juhtus hoopiski nii, et äsja pealinna õpetajate instituuti astunud tüdruk teatas ühel õhtul emale, et läheb homme mehele.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email