Sakslased käisid Kärla farmis kogemusi omandamas

Sakslased käisid Kärla farmis kogemusi omandamas

PUHTUS JA KORREKTSUS: Delegatsiooni juhi Rainer Tietböhli sõnul on hämmastav, milline puhtus ja kord Kärla farmis valitseb.
Foto: Toivo Vaik

Kolmapäeval külastas Kärla PÜ farmikompleksi grupp idasakslastest põllumehi, pärit endise Ida-Saksamaa viielt liidumaalt. Grupiga kaasas olnud Kõljala PÜ esimees Tõnu Post ütles Saarte Häälele, et saksa põllumehed on Eestis nädalasel tutvumisreisil põllumeeste keskliidu kutsel.

Esimesel päeval tegid sakslased Posti sõnul ringreisi Lõuna-Eestis, Saaremaale tuldi kaheks päevaks – neist esimesel tutvuti Saaremaa piimatööstuse ning Mustjala panga ja Kaali meteoriidikraatriga. Saaremaalt lahkudes käiakse veel Tartu Agros biogaasi tootmisega tutvumas ja mitmes mandri põllumajandusettevõttes.

Kärlal võttis sakslaste delegatsiooni vastu Kärla ühistu esimees Ülar Tänak, kes tutvustas ühistu tegemisi. Juttu jätkus kaheks tunniks, sest sakslasi huvitas kõik, mis meil piimatootmisega seotud. Küsimusi tuli piimatoodangu, söötmise, töökorralduse, veterinaarteenuste, ravimite kasutamise ja farmi tehniliste seadmete kohta. Neid huvitas ka see, kuidas me raskes majandusolukorras praeguste piimahindadega toime tuleme ja kas on lähiajal ka uusi investeeringuid kavandatud.

Samuti päriti, kas pangad põllumeestele investeeringuteks laenu annavad ja kui, siis millistel tingimustel. Huvi pakkus külalistel nii põllumajandusregistrite pidamine, internetipõhine aruandlus kui ka veterinaar- ja toiduameti järelevalvetöö korraldus. Küsiti ka töötajate töölepingute, ühistu juhi hariduse ja koolituste korraldamise ning palgasüsteemi kohta.

Pärast kahetunnise ringkäigu lõppu sai Saarte Hääl jutule saksa delegatsiooni juhi Rainer Tietböhliga, kelle perel on oma põllumajandusettevõte. Ta arvas, et Kärla farm on hea näide sellest, kuidas ühes põllumajandusettevõttes piimatootmist korraldada. “See üheksatuhandene toodang lehma kohta saavutataksegi vaid hästi korraldatud tootmisprotsessiga,” ütles Rainer Tietböhl.

Küsimusele, kas saksa põllumehel on meilt ka mingit kogemust kaasa võtta, vastas Tietböhl: “Meil on väga hea võrrelda neid ajaloolisi ja looduslikke tingimusi, mis on minu kodukandi Mecklenburgi liidumaaga väga sarnased. Ma näen mitmeid asju, mis Eestis on palju paremini korraldatud ja lahendatud kui meil ja kindlasti on siit üht-teist kaasa võtta.” Tema sõnul koosneb nende grupp peamiselt piimatootmisettevõtete juhtidest, kelle ringreisi eesmärgiks ongi uute kogemuste saamine.

Küsisime Kärla ühistu juhilt Ülar Tänakult, millise mulje saksa delegatsiooni külaskäik jättis. “Küsimused olid väga konkreetsed ja asjalikud, need puudutasid kõiki meie piimatootmisega seonduvaid probleeme,” rääkis Tänak. “Juba küsimustest järeldasin, et tegemist oli suurte kogemustega põllumajandustootjatega.” Tema sõnul oleks vestlus kujunenud kindlasti veel palju pikemaks, kui aeg poleks peale surunud. Tänak meenutas ka aegu, mil enne uue farmi ehitamist käidi Saksamaal farme vaatamas ja kogemusi omandamas.

Print Friendly, PDF & Email