Ruhnu ühendus: Parts haaras Kasemaalt ohjad (5)

Majandusministeerium kuulutas eelmisel nädalal suure saladuskatte all välja riigihanke, millega otsib kiirkorras laeva, mis hakkaks sõitma Ruhnu ja Pärnumaal asuva Munalaiu sadama vahet.

Juhul kui IRL-i ladvikusse kuuluva Juhan Partsi juhitav ministeerium suudab liinile laeva leida, on see ninanips reformierakondlasest Saare maavanemale Toomas Kasemaale. Sest Kasemaa juhitaval maavalitsusel jooksis ruhnlaste vajadusi täismahus arvestava operaatorlepingu sõlmimine alles hiljaaegu liiva.

Nimelt õnnestus maanteeameti poolt aasta parimaks transpordikorraldajaks nimetatud Saare maavalitsusel pärast Ruhnu–Saaremaa ja Ruhnu–Pärnu laevahanke sisulist läbikukkumist n-ö viimasel tunnil sõlmida leping FIE Lauri Kiviraiga, kelle laev Arabella sõidab paraku ainult Roomassaare ja Ruhnu vahet. Ruhnlased väidavad aga, et see on poolik lahendus, kuna suur osa turistidest soovib saarele tulla mandrilt ehk Munalaiu või Pärnu sadama kaudu.

“Ministeerium peab olukorda, kus turistide pääs saarele on raskendatud, murettekitavaks, sest tegemist on saare ettevõtlusele olulise ärivaldkonna ja sissetulekuallikaga,” kinnitas Saar-te Häälele majandusministeeriumi nõunik Rasmus Ruuda.
Samuti on ruhnlased nurisenud selle üle, et Saaremaalt toodav kaup on hulga kallim. Selle mure maavalitsus ruhnlaste palvel küll osaliselt lahendas, nihutades teisipäevast Arabella väljumisaega Roomassaarest tund aega hilisemaks, nii et Pärnust toodav kaup jõuab ikka laevale.

MKM-i riigihankele oodatakse pakkumisi juba tänaseks. Maavanem Toomas Kasemaa ütles Saarte Häälele, et kuulis riigihanke korraldamisest eelmisel neljapäeval. Aastaid tagasi Juhan Partsiga tõsisesse konflikti sattunud Kasemaa eitas eile võimalust, et tegemist on talle koha kätte näitamisega.
Kasemaa andmeil kuulis MKM hoopis, et saadaval on liinile sobivaid laevu ja hange korraldati seepärast kiiresti. “See ei ole suunatud pakkumine, vaid kõik soovijad võivad laeva pakkuda,” lisas Kasemaa. Saarte Hääle andmeil tehti otsepakkumine Kihnu Veeteedele, Saaremaa Laevakompaniile ja Pärnu firmale Randfeld.

“Ma loodan, et laevast oleks Ruhnu turismile mingit kasu, kuid ka praegu on ruhnlaste peamiste eluliste vajaduste rahuldamine lahendatud,” lisas Kasemaa.
Rasmus Ruuda nentis, et tavapäraselt on ministeerium Ruhnu ja mandri vahelist laeva- ja lennuühendust korraldama volitanud Saare maavalitsuse, kuid seekord otsustati hange korraldada ise. “Seoses Saare maavalitsusele käesolevaks aastaks eraldatud ühistransporditoetuse eelarvesumma ammendumisega,” väitis Ruuda põhjuseks.

Kui hange õnnestub, toimuksid Ruhnu ja Munalaiu vahelised laevareisid kuni augusti keskpaigani reedeti, laupäeviti ja pühapäeviti.

Print Friendly, PDF & Email