Hotellides on ööbimiste arvu langus peatunud

Kui Eestis tervikuna on aprillis majutuskohtades registreeritud ööbimiste arv mullusega võrreldes enam kui kümnendiku võrra kasvanud, siis Saare maakonna sama näitaja on jätkuvalt languses. Tõsi, tänavu on languse tempo märkimisväärselt aeglustunud.

Statistikaameti andmetel registreeriti Saare maakonna majutusettevõtetes käesoleva aasta aprillis veidi enam kui 14 000 ööbimist, mis on ligi kümnendiku võrra vähem kui mullu samal ajal. Siinjuures tuleb aga positiivse tendentsina märkida, et võrreldes möödunud aasta aprilliga on registreeritud ööbimiste arvu languse tempo Saare maakonnas märkimisväärselt vähenenud – 2009. aastal oli tagasiminek tunamullusega võrreldes enam kui veerandi võrra.

Suurem osa maakondadest plussis

Kui vaadata aga majutusettevõtetes registreeritud ööbimiste arvu maakondade lõikes, on Saaremaa üks vähestest miinuspoole peal olevatest maakondadest. Protsentuaalselt on tagasiminek suurem olnud vaid Hiiu- ja Viljandimaal, kus ööbimiste arv aprillis kahanes möödunud aasta sama perioodiga võrreldes vastavalt 47,7% ja 14,6%.
Mis puutub aga registreeritud ööbimiste absoluutarvu, siis on siin tagasiminek Saare maakonnas kahjuks kõige suurem – mullusega võrreldes miinus 1526 ööbimist (vt joonist artikli lõpus).

Samas näitab aprillikuu statistika, et Eestis tervikuna on turismindus kriisist väljumas, sest võrreldes 2009. aastaga kasvas majutuskohtades registreeritud ööbimiste arv enam kui 12% võrra, kusjuures lõviosa sellest kasvust andsid Tallinna linn ja Harjumaa.
Jääb vaid loota, et alanud suvehooajal paraneb ööbimiste statistika ka Lääne-Eesti saar-te majutuskohtades ja jõuab mullusega võrreldes plussi.

Siseturism on elavnenud

Positiivse tendentsina tuleks veel ära märkida, et pärast mitu aastat kestnud langust kasvas 2010. aasta aprillis mullusega võrreldes ligi 8% võrra Saare maakonna hotellides ööbinud Eesti turistide arv.
Samas on aga jätkuvalt vähenenud meil ööbinud soomlaste arv, kes, nagu teada, on suurim meie majutusettevõtete teenuseid kasutav välismaalaste rühm. Kuid ka siin võib täheldada langustempo aeglustumist: kui mullu aprillis kahanes Soome turistide registreeritud ööbimiste arv tunamullusega võrreldes ligi 40% võrra, siis tänavu ligi 30% võrra.

Täpselt aasta tagasi kirjutasime, et Saare maakonna majutuskohtades on ööpäeva keskmine maksumus Eestis kõige kõrgem – 529 krooni. Tänavu aprillis oli see näitaja mullusega võrreldes 68 krooni võrra langenud, küündides 461 kroonini.
Kuid mõningale langusele vaatamata jäi Saaremaa hinnatase Eestis tervikuna siiski üheks kõrgemaks – Saare maakonnaga võrreldes oli ööbimise maksumus selle aasta aprillis kallim vaid Tallinna ja Järvamaa majutuskohtades (vt joonist).

Vaata joonist

Print Friendly, PDF & Email