Saaremaal lähevad suvemajad hästi kaubaks (1)

Saaremaal lähevad suvemajad hästi kaubaks

MAAMAJADE POPULAARSUS ON TÕUSUTEEL: Kuumi külas asuva suvemaja juurde kuuluv saunamaja.
Foto: Heidi Puppart

Nagu alati esimeste soojade suviste ilmade saabumisel, nii ka sel aastal ärkab kinnisvaraturg talveunest. Johtuvalt pikast ja lumerohkest talvest oli talvine periood turul väga vaikne, see-eest võib aga öelda, et maikuus oli seda enam märgata ostjate huvi erineva kinnisvara vastu.

Saaremaa ja Muhu on olnud läbi aegade nõutud suvituspiirkond ja praegu ongi märgata ostjate suurenenud huvi suvemajade vastu. Aktiivset ostuhuvi näitavad üles mandrieestlased, tagasi on vahepeal üsna ärakadunud meie põhjanaabrid soomlased. Rohkem eelistatakse siiski odavamaid ja väiksemaid suvilaid või renoveerimist vajavaid suvemajaks sobilikke vanu maamaju, kuna pankade finantseerimistingimused on laenu saamise osas hetkel veel suhteliselt piiritletud.

Kõnealuste objektide hinnatase jääb vahemikku 250 000 kuni 450 000 krooni. Samas on aga alati ka sellist ostjaskonda, kes vaatab juba valmis uusi suuremaid suvemaju või renoveeritud talukomplekse. Seda tüüpi kinnisvara hinnatase algab umbes miljonist kroonist ja väga ilusate mereäärsete suurte talukomplekside eest küsitakse suisa 6–7 miljonit.
Suurenenud huvi on märgata ka hoonestamata kinnistute vastu.

Üks suuri ostuargumente on kindlasti looduskaunis asukoht, suureks plussiks on olemasolev detailplaneering, juurdepääs avalikult teelt ja olemasolev liitumine elektrivõrguga või teadaolev liitumisvõimalus ja maksumus. Endiselt on soositud piirkonnad linnalähedased kohad – mitte kaugemal kui 25 kilomeetrit –, samas aga eelistavad mandrilt tulijad Lääne-Saaremaad ja Muhu saart.

Käesolevat aastat ei saa küll võrrelda paari aasta taguse ajaga, kuid võrreldes eelmise aastaga on tehinguaktiivsus sel aastal tunduvalt kõrgem.
Statistilise poole pealt on 2010. aasta mais tehtud 123 tehingut, rahalises vääringus 49 197 715 krooni eest, aasta tagasi maikuus tehti aga 85 tehingut kogusummas 63 990 283 krooni. Kui võrrelda eelmise aasta esimese viie kuu tehinguid, siis 2009. aastal tehti 693 tehingut kogusummas 183 247 608 krooni, sel aastal on aga esimese viie kuu jooksul tehtud 1031 tehingut, rahalises vääringus 208 108 807 krooni.

Suvine periood on kinnisvaraturul olnud läbi aegade aktiivne. Kui vaadata eelnevat statistikat, näitab turg sellelgi suvel tõusumärke ja tõotab tulla kuum – nii nagu meie suvigi.

Heidi Puppart
LVM Kinnisvara kutseline maakler

Print Friendly, PDF & Email