Interaktiivne küttekaart näitab naabrite küttekulu (12)

Interaktiivne küttekaart näitab naabrite küttekulu

 

Regio internetikeskkonnas startis eile uudne Eesti kaardi rakendus, kus on geograafiliste koordinaatide alusel kuvatud korterelamute asukohad, millelt saab näha elamu energiakulu andmeid.

Põhimõtteliselt saab kaardi abil teada, palju maksab korteriomanik konkreetses elamus ruutmeetri kohta kuus soojusenergia eest keskmiselt.
Täiesti uudse süsteemiga liitus ka Kuressaare Soojus, mistõttu on kaardirakendusel näha ka Kuressaare korter-elamute küttekulud.

Soojafirma juhatuse liikme Jaan Mehiku sõnul andis Kuressaare Soojus süsteemi loonud KredExile elumajade tarbimise andmed aasta lõikes. KredEx on need ära jaganud hoonete eluruumide pinna ja soojafirma kaugkütte hinnaga.
“Saadud numbrid ei kajasta seda, kui palju on majades elektriküttel kortereid, ja seetõttu ei anna see päris adekvaatset pilti sellest, kui palju majas tegelikult kaugkütte eest makstakse nendes korterites, kus on kaugküte sees,” ütles Mehik Saarte Häälele.

Kui majas elektriküttega kortereid ei ole, saab Mehiku kinnitusel erinevate majade tarbimist võrrelda ja teha järeldusi näiteks selle kohta, millises majas on investeeritud maja kordategemisse ja millises mitte.
“Järeldusi saab teha ka selle kohta, kui palju oleks võimalik säästa, kui maja korda teha,” tutvustas ta kaardirakenduse mõtet.

Süsteemi loonud KredExi eluasemedivisjoni juhi Mirja Adleri sõnul on e-kaardi rakenduse eesmärk anda eelkõige korterelamute elanikele võimalus võrrelda oma soojatarbimist samas piirkonnas sarnaste korterelamute tarbimisandmetega. “Teine eesmärk on läbi võrdluste juhtida tähelepanu energiatarbimisele ja julgustada elanike energiatarbimist renoveerimise tulemusena vähendama – renoveerimata korterelamu küttekulu on oluliselt suurem kui renoveeritud ja korrastatud küttesüsteemiga elamul,” märkis Adler.

Esialgu ongi kaardil avalikud vaid Tallinna Küttelt ja Kuressaare Soojuselt saadud küttekulu andmed. Ühtekokku jagub neid enam kui 2000 korterelamu kohta.
Kuressaares on ära toodud kõik kaugküttel olevad elamud

Print Friendly, PDF & Email