Turuköök kutsub supile ja pirukale (3)

Turuköök kutsub supile ja pirukale

Foto: Peeter Kukk

Pidevalt rahval oma mitte just väga turu moodi oleku tõttu keelel ja meeles olev Kuressaare turg saab tänasest Turuköögi, kust inimesed süüa osta saavad.

Turuköök ei ole kohvik ega restoran, toonitab ettevõtte omanik Fleur Sprenk, vaid pigem koht, kust saab sööki kaasa osta ja tellida toitlustusteenust. Kokk Fleur lubab, et saab hakkama iga tellimusega, mis esitatakse.
Teisipäevast laupäevani kella kümnest kolmeni avatud Turuköögist saab iga päev osta suppe (täna on koka sõnul menüüs seljanka – toim), pirukaid, leibu ja muid küpsetisi. Müügilett tuleb lisaks turuhoonele ka maja ette turuplatsile.

Seda, et Kuressaare turg võiks olla peamiselt kohalike põllumeeste kasvatatu ja toodetu müügikoht, on tunnistanud isegi linnaisad, kuid seni ei ole väljapakutud ideed vilja kandnud.
Täna turuhoone esimesel korrusel Turuköögi avav Fleur Sprenk ütleb, et tema üheks eesmärgiks ongi pakkuda võimalikult palju kohalikust toorainest tehtavat toitu. “Põhimõte on see, et saada tooraine kohalike käest,” kinnitab ta, avaldades lootust, et tema toimetamine veidigi sellele kaasa aitab, et elu turule tagasi tuleks.

Fleuri sõnul saab turult juba praegu päris palju tarvilikku kraami. Samas turuhoones asub ju lihapood, maja taga kaubeldakse kalaga ning kevadel-suvel leiab turulettidelt pisut ka aiarohelist, marju jne. Fleur usub näiteks, et kui mõnel turumüüjal päeva lõpuks üht-teist paremat üle jääb, leiab see tee kas või tema järgmise päeva küpsetistesse.
Fleur Sprenk, kes eile lõuna paiku valmistas väikeses köögis ette tänast seljankat ja segas parasjagu leivatainast, räägib, et on oma elus piisavalt palju ringi rännanud ja erinevates paikades kokkamisega seotud ameteid pidanud.

“Inglismaa, Soome, Rootsi, Saksamaa, Dominikaani vabariik, USA,” loetleb ta ja arvab, et nüüd on aeg ka kodusaarel miskit ette võtta.
Praegu toimetab ta lisaks Turuköögile ka majutust pakkuva Veskimaja hoovis. Lisaks ilmub varsti ka tema kokaraamat “Veskimaja hoovi supiraamat”.

Print Friendly, PDF & Email