Tartu teadlased tahavad jätkata mee päritolu uuringuid (1)

Tartu ülikooli teadlased tahavad jätkata uuringuid mee geograafilise päritolu määramise meetodi väljatöötamiseks.

Tartu ülikooli katsekoja juhataja Koit Herodes ütles Saarte Häälele, et geograafilise ja botaanilise päritolu määramise meetodi väljatöötamine võimaldaks eristada näiteks Saaremaa mett Lõuna-Eesti omast või Eesti mett Hiina omast.
Juba mõned aastad tagasi hakkas Koit Herodese juhendatud keemiatudeng Riin Rebane tundma huvi võltsitud toiduainete avastamise vastu. Tollal kurtsid Saaremaa mesinikud, et Saaremaa mee pähe müüakse ka mõne teise piirkonna mett.

Mees leiduvaid aminohappeid analüüsides jõuti järeldusele, et Saaremaa (Eesti lääneranniku) ja Lõuna-Eesti mesi on aminohapete koosseisult täiesti erinevad, kuna taimestik on mõlemas piirkonnas erinev ning see omakorda mõjutab mee koostist. Selged erinevused on ka välismaist päritolu ja Eesti meel. Siiski ei ole seni tehtud analüüside arv veel piisav ning Tartu teadlased tahavad uuringutega edasi minna ja jõuda praktikas rakendatavate tulemusteni, mis võimaldaks anda eksperthinnanguid ja paljastada nn meepettusi.

Kui mee geograafilise määramise meetod on välja töötatud ja võimaldab pettuse avastada, annab see tarbijakaitsele võimaluse pettureid korrale kutsuda. “Toodete valesti märgistamine on täiesti keelatud tegevus ja õiguskaitseorganid võiksid sellest huvitatud olla,” sõnas Herodes.
Tema sõnul on maailmas uuritud ka teiste toiduainete geograafilise päritolu määramise meetodeid, kuid teadaolevalt neid rutiinkasutusse võetud ei ole.

Print Friendly, PDF & Email