Ehitajatel peab katusel kiiver peas olema (9)

Ehitajatel peab katusel kiiver peas olema

MÜTSIGA MEES: Kiivrita ehitaja pani kolmapäeval möödakäijad küll pead vangutama, kuid otseselt ohus mehe tervis ei olnud. Eile kandsid kõik katusel töötavad ehitajad kaitsekiivrit.
Foto: Peeter Kukk

Kuressaare muusikakooli katusel kiivriteta töötavad ehitajad on pannud möödakäijaid muretsema. Projektijuht kinnitas aga, et kõikidel ehitustöödel ei peagi alati kiiver peas olema, kuid sellest hoolimata on kõikidel EBC ehitajatel kiiver olemas.

“Kiiver on kõigil EBC Ehituse töötajatel olemas, neid on instrueeritud kiivri kandmise vajalikkusest ja nad on andnud allkirja selle kohta,” kinnitas AS-i EBC Ehitus projektijuht Indrek Varris, selgitades, et kaitsekiiver on eelkõige mõeldud kaitsma töötajat peavigastuste eest ning katusetöödel üldjuhul kiivrit ei kanta, kuna puudub peavigastuse oht.

“Kiivri kandmine on kohustuslik juhul, kui katusetöödel kasutatakse tõstemehhanisme,” rõhutas Varris, lisades, et soovituslikult võiks kiivrit kanda kogu aeg, kuid ilmselt ei ole kiivriga siiski kuigi mugav töötada.
Tööinspektor Rein Nelise sõnul reguleerib kaitsekiivri kandmist ehitusobjektil valitsuse määrus “Töötervishoiu ja tööohutuse nõuded ehituses”.

Selle määruse järgi on kaitsekiivri kandmine ehitusplatsil kohustuslik piirkondades, kus on tööprotsessist tulenevalt peavigastuse oht. Näiteks töö kõrgel paiknevatel töötamiskohtadel, töö redelitel ja tellingutel, tellingute püstitamisel ja lahtivõtmisel, töö tõsteseadmete, sealhulgas kraana tööpiirkonnas.

“Vastavalt sellele peavad töötajad kandma kaitsekiivrit,” märkis Nelis, lisades, et kaitsekiivri kandmise eest vastutavad ehitusobjektil ehitise omanik ja ehitusettevõtja ning ühisel ehitusplatsil peatöövõtja.
Seaduse järgi määrabki peatöövõtja ühisel ehitusplatsil koordinaatori, kes on kohustatud korraldama ja koordineerima tööohutusalast tegevust ehitusplatsil, sealhulgas peab jälgima, et töötajad oleksid varustatud ohule vastavate isikukaitsevahenditega.

Print Friendly, PDF & Email