Ajakirjanik arvab: Alustama peaks suhtumisest (5)

Ajakirjanik arvab: Alustama peaks suhtumisest

 

Olen igapäevane autokasutaja ja näen seetõttu, mis muutub tänavapildis suve saabumisega. Ühed muretekitajad on uljad rollerijuhid, kelle sõiduriistal pole numbrit, juhid pole kohustatud kasutama turvavahendeid ega pea tundma liikluseeskirja. Liikluseksamit täna kehtiv seadus neilt ei nõua.

Ütlen ära ka selle, et ma ei kuulu juba ammu nende autojuhtide hulka, kes ei tea kust autode vahele põiganud rollerijuhile vihaga signaali annaks või rusikat vibutaks. Ma kardan seda, et mõni uljaspea äkki minu autoga kokku põrgates raskelt viga või koguni surma saab. Kui ma ka ise süüdi pole, vaevama jääb ikka, et äkki oleks pidanud rohkem ümbrust jälgima. Eriti hull on selline olukord, kus kannatajaks on veel lapseohtu uljur. Auto pärast pole mul vaja muretseda, kindlustus korvab kahjud, aga kinnitan veel kord, et ma lihtsalt ei soovi ka tahtmatult mitte kedagi sandiks sõita või hauda saata.

Uue liiklusseaduse eelnõu püüab olukorda rohkem kontrolli alla saada. Kui tänases seaduses seisab, et mopeed ei ole mootorsõiduk, siis uues on vastupidi. Ka võrridele nähakse ette liikluskindlustus, sest üsna suur osa autosid pole kaskokindlustatud. Numbrimärkki on tulekul – see on hea, sest autole plekimõlgi tekitanud rollerimehed võivad sündmuspaigalt lihtsalt jalga lasta. Juhiloa osas ollakse veel eri meelt: kas nõuda seda vaid alaealiselt sõitjalt või peavad kõik kaaned tasku saama. Välja arvatud muidugi need, kellel on mingi muu mootorsõiduki juhtimise õigus juba olemas.

Kui see kõik nii läheb, on olukord kindlasti parem kui seni. Aga mitte keegi ei keela ka praegu tiheda liiklusega maanteel kõigil sõita korralikult. Mitte keegi ei keela kaaskodanikel majade vahel vingerdavaid noorsõitjaid korrale kutsuda või neile korrektse liiklemise tõdesid selgitada. Kas uus seadus koos trahvihirmuga teeb korra majja? Ei usu. Alustama peaks ikka suhtumisest. Liiklusõpetus võiks alata juba kodust ja lasteaiast ning olla algkoolis juba kohustuslik õppeaine.

Print Friendly, PDF & Email