Nael: See imeline keelemaailm

Nael: See imeline keelemaailm

 

Mulle ilgelt meeldib, kui kaugelt väljamaalt siia elama tulnud inimesed õpivad ära eesti keele. Olgugi et seda tehakse peamiselt eesmärgil, et kohalikele piigadele nii-öelda keelt kõrva ajada, aga eesmärk pühendab abinõu või kuidas see oligi.

Pean tunnistama, et kui mina otsustasin kuuevarbaliste juurest paremate naabrite juurde kolida, oli minulgi hirmus raske. No näiteks oli mul pidevalt jama oma kassiga, kellele meeldis ennast alailma ära määrida ja keda siis puhtaks pesta tuli. Kuna ma enamvähem aru sain, mida uus naaber Kosmos küsis, üritasin talle ka eesti keeli vastata. Meie vestlus nägi välja umbes nii:

− Einars! Mida sa teed?
− Ma peske kass. (Läti k – Es mazgāju kaķi.)
− Kas kassile meeldib, kui sa teda pesed?
− Ma ka ei meeldi. Mis kell on? (Man arī nepatīk. Cik pulkstenis?)
− Sa ei meeldi kassile?
− Ta laulis. (Viņa dziedāja.)
− Miks ta laulis?
− Ta laulis rahvalaule. (Viņa dziedājām tautas dziesmas.)

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email