Vanas raamatukogus möllasid noortebändid (5)

Vanas raamatukogus möllasid noortebändid

Foto: Villu Vares

7. mail, kui õues puhus vali tuul ja vihm peksis vastu asfalti, kogunesid noored Tolli tänaval asuvasse endisesse raamatukoguhoonesse, kus toimus Saaremaa noortebändide muusikafestival.

Saaremaa noortebändide muusikafestival on võistlus, kus noortebändid, kes enamasti keldrites ja garaažides mängivad, saavad võimaluse esineda rahvale. Samuti on neil festivalil võimalus võrrelda end teistega. Festival toimus juba kolmandat aastat ja korraldajad soovivad sellest omamoodi traditsiooni kujundada.

“Meie eesmärk on anda noortele võimalus esineda publiku ees, sest üks asi on see, mis sa seal oma prooviruumis nokitsed, hoopis teine on see, kui sa esined laval ning sul on lõppvõimendus ja kõik need asjad olemas,” ütles ürituse üks korraldajatest Lii Vanem.

Kui 2008. aastal osales 12 bändi, duetti ja üksikesinejat ja 2009. aastal oli esinejaid 14, siis tänavu oli neid kohal vaid kuus. “Paljud eelmiste aastate bändid on vanemaks saanud, mandrile sõitnud ja uusi ei ole niipalju peale tulemas,” põhjendas osavõtjate vähesust teine korraldaja, Kadi raadio muusikatoimetaja Siim Metsmaa, kinnitades samas, et pettumust see talle ei valmistanud. “See ongi noortebändide eripära, et nad kõik lagunevad mingil ajal,” lisas Vanem.

Esimest korda oli Saaremaa festivalile saabunud bänd Tallinnast – Infectide. Lavale astusid veel Ellipse, The Werg, Minorspace (pildil), Don’t Forget to Smile, Eye for an Eye. Vaatamata halvale ilmale ja vähesele promole oli kuulajaskond üsnagi arvukas. Bände olid ergutama tulnud vennad-õed, sõbrad ja sõbrannad ning isegi vanavanemad. Autorite poolest kõlas lugusid Tanel Padarist AC/DC-ni, nii et midagi meelepärast leidis endale iga kohaletulnu.

Ürituse lõpuks valis žürii välja kolm paremat, kes astuvad üles Kuressaare merepäevade noortelaval ja muudelgi suveüritustel. Nendeks osutusid Eye for an Eye, Ellipse ja Minorspace. Kuulutati välja ka publiku lemmik, kelleks osutus Tallinna bänd Infectide.

“See energia ja selline loomulikkus seal laval mõjus väga hästi ning oli heaks vahelduseks,” kiitis Tallinna poisse Eye for an Eye trummar Klemet Vaha. Korraldajad loodavad noortebändide festivali teha ka järgmisel aastal ning aja jooksul kujundada sellest mitmepäevase ürituse, koos muusikatöötubade ja lõpujämmiga. “Vaatamata oma kõrgele eale arvan ma, et noortel on pidusid vaja,” sõnas Lii Vanem.

Kristi Kandima, Kerttu Olesk

Print Friendly, PDF & Email