Saarlased said kalapüügil mandrimeestelt koslepi (1)

Saarlased said kalapüügil mandrimeestelt koslepi

VÕITJATE STIILINÄIDE: Margus Opossumionu Laula lahinguväljal õnnestunud saaki demonstreerimas.
Foto: Erakogu

Järjekorras kuues kevadine kalapüügivõistlus Saaremaa vs. Lost Continent ehk Kevadkoslep 2010 andis sedakorda esimese ja ammu-igatsetud võidu lõpuks mandrimeestele.

Aastate eest alguse saanud saarlaste ja mandrimeeste võistupüüdmine on harrastuskalamehe Aivar Sõrme sõnul juba traditsiooniks kujunenud ning tänavu toimus Kevadkoslepi nime kandev võistlus 1. mail. “Koslep on selline sõbralik nahatäis, sealt see nimi tuli ja jäi,” ütles Sõrm Saarte Häälele.

Maikuu esimesel päeval kogunesid saarlased ühes mandrimeestega seega taas Saaremaa lõunarannikule välja selgitama, kes sel korral koslepi saab. “Ja seekord said mandrimehed kätte selle, mida nad on ammu ihalenud – matšivõidu saarlaste ees skooriga 59 : 41,” nentis Sõrm ja lisas, et “küla saunad köetakse ikka kordamööda”.

Sisuliselt löödi saarlasi seekord nende oma relvaga ja mandrimeeste “lasketihedus” oli lihtsalt parem, tunnistas ta. “Eks seda mandri võitu oligi pikalt oodatud, sest muinasjutus võib ju küll pidevalt Taavet peale jääda, aga tegelikkuses võidab ikka Koljat ka vahel,” märkis Sõrm muiates. Samas tunnistas ta, et eks mandrilt tulnud olid võidu nimel tõsiselt treeninud ja tööd teinud ning lõppeks selle tõesti ära teeninud.

“Seekord sai praktiliselt iga teine mandrimees ja iga kolmas saarlane kala kätte,” lisas ta. Ühtekokku oli võistlustules 49 võistlejat, neist 25 Saaremaalt ja 24 mandrilt. “Mõlemal poolel oli naisi ka, kokku kolm koguni,” ei olnud võistlus Sõrme sõnul siiski vaid meestele.
Saak oli võistlejate hulga kohta tavapäraselt tagasihoidlik. “Kokku saadi 36 haugi, mis koguseliselt tegi 62 kilogrammi, selline Koslepi keskmine,” hindas Sõrm lõpptulemust.

Osa püütud haugidest lasti seejuures elusana merre tagasi. Kõige rohkem kala sai päeva väldanud võistlusel mandrimeestest Ahto Eesmäe, kel õnnestus veest välja vinnata viis kala. Saarlastest oli edukaim Ain Sammel kolme haugiga. “Selle võistluse suurim haug kaaluga 4,4 kilo läks mandrile ja õnnelikuga käega kalamees oli Andres Duuberg,” ütles Sõrm.

Aivar Sõrme sõnul on harrastuskalameestele omamoodi traditsiooniks saanud ka võistlusele eelneval päeval lahtedevahelise kraavi kallaste prügist koristamine. “Rõõm oli nentida, et kalameeste kultuur on palju paremaks läinud, sest prügi oli oluliselt vähem kui varasematel aastatel,” kinnitas ta.

Print Friendly, PDF & Email