Saare leivatööstused saavad Pihtlast kohalikku rukkijahu (16)

Saare leivatööstused saavad Pihtlast kohalikku rukkijahu

JÄLGIB MÄNGU: Aavo Viil vaatab, kuidas kotid rukkijahuga täituvad.
Foto: Peeter Kukk

Üle mitme aasta valmib Saaremaa pagaritööstuste rukkileib taas kohalikust rukkijahust, mida hakkas jahvatama OÜ Pihtla Veskid.

Ettevõtte omanik, viljakasvataja Aavo Viil ütles Saarte Häälele, et jahuveski käivitati eesmärgiga anda kohalikele leivatööstustele võimalus kasutada saaremaist toorainet ja väärtustada senisest rohkem omakasvatatud rukist, mille kasvatamine on muutunud Eesti põllumeestele mittetasuvaks.
Pihtla külas tegutsemist alustanud OÜ Pihtla Veskid toodab kohapeal kasvatatud viljast täistera-rukkijahu ja rukki-lihtjahu, mida müüakse kohalikele pagaritööstustele ja koduleivavalmistajatele.

Viimati said kohalikud pagarid kodukandi rukkist leiba küpsetada mõned aastad tagasi, kui töötas Valjala söödatehase rukkiliin.
Väiksemat sorti Pihtla jahuveski on pärit Nõukogude ajast, kuid kohalike meistrite poolt korralikult üles putitatud. Praeguseks on Aavo Viil tootnud seal juba ligi kümme tonni jahu, millest suurem osa realiseeritakse 40-kilostes kottides. Lähemas tulevikus loodetakse Pihtla täistera-rukkijahu müüma hakata ka kolmekilostes kottides Saaremaa tarbijate ühistu kauplustes, kus kilohinnaks kujuneb üheksa krooni.

Kodusaare rukkijahu vastu tunneb eelkõige huvi järjest arvukamaks muutuv koduleiva küpsetajate seltskond, kes juba praegu usinasti Pihtla veski toodangut nõuavad. “Paljud leivaküpsetajad hangivad minu käest jahu, kogu aeg käib helistamine,” kinnitas Aavo Viil.

Pihtla veskis jahuks jahvatatud rukis kasvab Aavo Viili Simmu talus, kus on vilja all ühtekokku 200 hektarit maad. Igal aastal saadakse soomaadelt vähemalt 300 tonni rukist, mida on laias laastus piisavalt, et rahuldada nõudlust kohaliku rukkijahu järele. Vajadusel saab vilja juurde Valjala viljakasvatajatelt. Esimese proovipartiigi tegi Aavo Viil Valjala talunikule Kaido Kirstule, mehe enda viljast ja mehe enda tarbeks.

OÜ Saare Leib juhi Janar Vaima sõnul on neil heameel, et üle mitme aasta saab tööstus taas kord kasutada saaremaist rukkijahu. Pihtla rukkijahu baasil valmivad Saare rukkileib, Borodino leib ja Saare põrandaleib, samuti on seda lihaleivas. “Praegu käib katsetamine ja loodetavasti juba järgmisel nädalal on kõik need kolm toodet küpsetatud Saaremaa rukkijahust,” ütles Janar Vaima, kelle sõnul on kohalik jahu korraliku kvaliteediga ja sobib leivateoks väga hästi. Vaima sõnul loobus Saare Leib rukkijahu ostmisest Tartu veskist, kus rukkijahu tehakse valdavalt Läti viljast.

Karja Pagariäri juhi Aivo Kanemägi sõnul hakkasid nad Pihtla täisterajahu kasutama juba aprillis ja loobusid samuti Tartu veski toodangust. “Minu meelest on väga hea, kui saame rukkileiba toota saaremaisest jahust,” ütles Kanemägi, kelle sõnul võidakse seda fakti edaspidi kasutada ka reklaamikampaaniates.
Aavo Viil ütles, et tulevikus võib kõne alla tulla ka nisu jahvatamine, kuid see eeldab juba uut investeeringut ja uut tootmisruumi.

Print Friendly, PDF & Email