Politsei koolitas napsumüüjaid

Eile osales ligi 70 müüjat politsei korraldatud teabepäeval, kus arutati ühiselt läbi seadused, probleemid ja mitmesugused nüansid, mis puudutavad alkoholi- ja tubakatoodete müüki.

“Teabepäeva eesmärk on pöörata tähelepanu alaealistele seatud alkoholi- ja tubakaseaduse piirangutele, mille rakendamise tõhusus sõltub müüjatest,” selgitas politseikomissar Meelis Juhandi, lisades, et isiku vanust on kõige kindlam tuvastada siiski passi või ID-kaardi abil, sest õpilaspileteid ja ISIC-kaarte on lihtsam võltsida.

“Kui ikka noormees tuleb venna passiga, kes on temast aasta vanem, siis ma küll vahet ju ei tee,” ütles üks poemüüja, küsides, kas ta on siis kohe seaduserikkuja. Meelis Juhandi selgitas, et päris vastutusele müüjat sel juhul võtta siiski ei saa, sest valedokumendi esitamise eest vastutab alaealine ise. Aga kui müüjal tekib kahtlus, siis on parem alkoholi mitte müüa.
Juhandi tõi kuulajatele ka ühe Pärnu linna näite, kus alaealine viskas täpse raha letile ja pani koos pudeliga ajama. “Ta saadi siiski kätte,” ütles Juhandi, lisades, et säärasel juhul ei ole muidugi tegemist alkoholi tahtliku müümisega alaealisele.

Ka on müüjal õigus keelduda alkoholi müümisest joobnud isikule või kui müüja on veendunud, et alkoholi ostetakse alaealistele. “Kahtluse korral on müüjal õigus alkoholi müümisest keelduda,” rõhutas Juhandi. “Kas 18-aastane on oma sünnipäeval täisealine?” tuli saalist küsimus, mis sai vastuse, et seadusest tulenevalt on 18-aastane isik täisealine alles sellest momendist, kui päev lõpeb.

Alkoholivaba õlut võivad alaealised osta, kuid tikkude või välgumihkli müügist alaealisele on müüjal õigus keelduda. Samuti on kauplusel kohustus paigutada selline kaup lastele kättesaamatusse kohta.
Lähenev suvi, mil poodides kasutatakse palju koolilaste abi, ajendas müüjaid uurima, kuidas lapsed ja alkohol sel juhul kokku sobivad.
“Alaealised alkoholi müüa ei tohi, küll aga tohivad nad poes ja laos abiks olla, kui on tegemist kinniste pudelitega,” selgitas Juhandi seadust.
Politsei karistab aastas alla kümne täiskasvanu, kes on alaealistele suitsu ostnud.

Lisaks alkoholile on probleemiks ka erinevad tubakatooted. Juhandi sõnul alaealised tavaliselt ei ütle, kelle käest nad tubakatooteid said, aga kui see välja tuleb, siis võetakse täiskasvanu ka vastutusele.
“Aga kuidas on lood suitsukujuliste kommidega?” küsisid müüjad saalist. “Soovitasin neid mitte sisse tuuagi,” vastas Juhandi, lisades, et tubakatootele sarnanevate toodete müük alaealistele on keelatud.
Koolituspäev oli üle-prefektuuriline ja Saare maakonnas toimus see koguni kahes kohas – hommikul Kuressaare politseijaoskonnas ja päeval Saaremaa tarbijate ühistu töötajatele Suure Tõllu puhkekülas.

Print Friendly, PDF & Email