Ligi viiendik diabeedibussi külastanutest põeb suhkruhaigust (video)

Ligi viiendik diabeedibussi külastanutest põeb suhkruhaigust (video)

Autor: Peeter Kukk

Eile Saare maakonnas ringi sõitnud diabeedibussi külastas Valjalas, Orissaares ja Muhus kokku 60 inimest. Nendest üheteistkümnel tuvastasid tohtrid diabeedi ehk suhkurtõve.

“See on väga suur protsent. Neile määrasime kohe ravi. Torkas silma seegi, et inimeste vererõhk on hästi kõrge. Diabeedibussis käisid oma tervist kontrollimas põhiliselt küll vanemad inimesed, kuid oli ka keskealisi,” ütles Eesti diabeediliidu juht Ulvi Tammer.

Diabeedibussi läksidki oma tervist kontrollima põhiliselt need inimesed, kes kahtlustasid endal diabeediriski.
Ulvi Tammeri sõnul oli haiguse olemasolu neile siiski ebameeldiv üllatus. Siit siis üleskutse kõigile: head inimesed, kontrollige oma tervist!
Kuna diabeedibuss külastab saari taas alles suve teisel poolel või sügisel, soovitas diabeediliidu juht saarlastel ja muhulastel julgelt perearsti poole pöörduda. “Kui haigus avastatakse algstaadiumis, saab õigel ajal ravi alustada ja muresid kaasneb vähem,” märkis Tammer.

Lohutus ei ole seegi, et suhkurtõppe ehk suhkruhaigusesse haigestub inimesi üle maailma üha rohkem ja rohkem. Tohtrid prognoosivad haigestumiste arvu kasvu lähema 15 aasta jooksul koguni kahekordseks.
Haigestumise põhjusteks on pärilikkus, vähene liikumine, valesti toitumine ja ebaterved eluviisid. Diabeedi riskifaktor on kõhuõõne rasvumine. Olulised näitajad, mida raskekaalulisemad inimesed peavad teadma, on vööümbermõõt ja kehamassi indeks.

Euroopa meeste vööümbermõõt ei tohiks olla suurem kui 94 cm, naistel 80 cm. Liigsed kilod tulevad peamiselt süsivesikute arvelt. Kõhuõõne rasvumine on peamine diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste põhjus.
Viimastel aastatel on dia-beetikute arv ka Eestis jõudsalt kasvanud. Väidetavalt sureb maailmas diabeeti üks inimene iga kümne sekundi järel. Et seda elustiilihaigust tõrjuda, tasub rohkem liikuda ja tervislikult süüa.

Print Friendly, PDF & Email