Angla pärandkultuurikeskuse sarikapidu kandus edasi Kaali trahterisse

Reede pärastlõunal uudistasid Angla tuulikumäele kerkinud pärandkultuurikeskust külaelanikud, maavanem, omavalitsusjuhid ja ajakirjanikud.

Päevakangelasteks olid ehitajad nii Kuressaare Ehitusest kui ka alltöövõtufirmast Vaaderpass, kes on jõudnud tööjärjega niikaugele, et võisid sarikate külge traditsioonilise kadakase pärja kinnitada.
Ehitamist alustati mullu 14. juunil. Maja valmimistähtajaks on planeeritud 30. aprill 2011.

MTÜ Angla Tuulikumägi juht Alver Sagur on veendunud, et ehitajad selleks kuupäevaks hoonega ühele poole ka saavad. Ehitajaid tänades andis arendaja Vaaderpassi juhile Ennu Raadelile ja Kuressaare Ehituse juhatajale Tõnu Toompuule Karja pagariäris küpsetatud spetsiaalse Angla leiva. Samasuguse rukkikaku said ka teised pärandkultuurikeskuse rajamisele kaasa aitavad inimesed.

“Minu eriline tänu kuulub Tuuli Pärtelile, kes koostas maja eskiisprojekti ja kirjutas EAS-ile rahastamisprojekti. Koos Tuuliga mõtlesime välja hoone ruumilise lahenduse ja selle, kuidas ehitis tervikuna võiks välja näha. Suur tänu ettevõtluse arendamise sihtasutusele. Just tänu EAS-i toetusele saame me turistidele siin majas pakkuda paljusid neid võimalusi, mille pärast Saaremaad külastatakse. Siin nad saavad savist voolida, rauda taguda, koduleiva küpsetamist jälgida ja paljudest muudest asjadest osa,” rääkis arendaja Alver Sagur.

Angla arendaja tegevust hindasid positiivselt Saare maavanem Toomas Kasemaa, Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep, volikogu esimees Andrus Kandima ja teised külalised.
Nagu sarikapeol kombeks, pakkus arendaja nii ehitajaile kui ka külalistele pitsi külmarohtu. Lauad olid kaetud Angla leiva, või, singi ja maarohuteega. Pärast toidukraami maitsmist võttis külapillimees Sulev Mägi särtsakate külanaiste-päevajuhtide õhutusel pilli ja mängis tuttavaid viise.
Kokkutulnute palvel ronisid isa ja poeg Alver ja Karli katusele pärga alla tooma. Seejärel võttis arendaja huvilised sappa ja tegi kolmekorruselisele majale tiiru peale.

Tuhande ruutmeetrise põrandapinnaga ehitis saab mantelkorstna, milles seatakse sisse väike sepikoda. Töötubasid (dolomiidi- ja savituba, ehtekunstnike ja pillimeistrite ruumid jt) tuleb mitu. Kolmanda korruse suures saalis saab näiteks pulmapidu pidada või külaelanikud koos käia.
Ehitis üle vaadatud, võeti suund Kaali trahterisse, kus arendaja söögilaua ääres töömehi veel kord hea sõnaga meeles pidas.

Print Friendly, PDF & Email