50+ töötud pürivad tagasi tööturule (3)

Saaremaa õppekeskuses on käsil järjekordne kursus töötutele. Seekord on sihtgrupiks 50–74-aastased inimesed, kellele jagatakse teadmisi ja oskusi olemaks aktiivne tänapäeva tööturul. Kursuse esimene osa lõppes teisipäeval ja päris “lõputunnistuse” saavad viisteist 3. mail alustanut sügisel.

Projektijuht Kristi Sillarti ja mentor Tiiu Randma sõnul saavad õppekeskuse ja sihtasutuse Tuuru ühisprojektis koolitust lisaks juba alustanud grupile veel kolm seltskonda Saaremaal, ühe grupiga alustatakse tööd Orissaares.
Sillart ja Randma rääkisid, et kõige kauem on kursustele registreerunud tööta olnud üle 10 aasta ning seega on neil heameel, et inimesed on söandanud kodust välja tulla. “See on suur asi,” kiitsid nad.

Eile hommikupoolikul õppekeskuses koolipingis istunud inimestest moodustasid enamiku naisterahvad – 13 õrnema soo esindaja kõrval oli tunnis vaid kaks meest. Oli raamatupidajaid, agronoome, müüjaid ja isegi üks klaasitehnik. “Ega maalt ei ole mõistlik linnas tööl käia, sest bussipilet on kallis ning kui palk on väike, läheb kogu raha sõidu peale,” arutasid naised. Nad lisasid, et sageli ei ole enam võimalik kunagi õpitud erialal tööd leida, kuna ajad on muutunud ja ega terviski alati vastu pea.

Kursustest olid nad lugenud enamjaolt ajalehest ja leidnud oma sõnul, et see on just neile. Mõnele inimesele oli kursuse välja pakkunud ka valla sotsiaaltöötaja. Nii sai neli päeva tagasi kodust välja tuldud. Ja ollakse rahul, sest kursusel saab teadmisi tänapäeva seadusandlusest, tutvust teha arvutiõpetusega, on keeletunnid ja õpitakse koostama CV-d. Eneseanalüüs, mida üleeile tehti, üllatas nii mõndagi kursuslast, kuid kõik loodavad, et sügisel, kui kursus lõpeb, on nad palju enesekindlamad ja koju enam jääda ei taha.

Peamine kojujäämise põhjus on kursuslastel olnud see, et töö on kodukandis lihtsalt otsa lõppenud. Mõni on ka koondatud. Ühe proua sõnul on mandrilt tulnul Saaremaal raske töökohta leida, sest enamik kohti jagatakse tutvuste kaudu. Eriti veel siis, kui sa ei ole enam esimeses nooruses.

Tiiu Randma rehkendas, et kui läinud aasta 30. oktoobri seisuga oli ametlikult registreeritud üle 50-aastaseid töötuid 392, siis kui korrutada see arv kolmega (ehk siis panna juurde teine samasuur ports registreerimata töötuid ja lisaks veel pensioniealised), võib saada aimu, kui palju üle 50-aastaseid tööturult tegelikult eemal on.

“Meie projekti kaasatud registreeritud ja registreerimata töötute osakaal on 50 : 50,” märkis Randma, kelle sõnul annaks just maal elavatele inimestele kindla sissetuleku sotsiaalettevõtlus. “Kui käia pidevalt küla peal abiks kas või näiteks puid ladumas, saaks sellest kindel töö,” arutles ta ning kutsus Saarte Häält taas külla sügisel, kui kursus lõpetamas.

Print Friendly, PDF & Email