Ajakaja: Nimi ei riku meest

Just mõned päevad tagasi juhtusin vestlusringi, kus belglased aasisid hollandlaste üle. Nende nimede pärast. Nimelt olla hollandlased vanal ajal olnud vastu sellele, et kuningas nad üle loeb, registrisse kannab ja nimedega varustab.

Ja sestap olla hollandlased kuninga käsku täitma minnes otsustanud avaldada protesti sellega, et valisid endale tobedad ja absurdsed nimed. Belglased saavad nüüd irvitada naabrite üle ja ei jäta kasutamata võimalust, et aasida, et kui muidu aru ei saa, kes see flaami keelt kõnelev jobu on, siis nimi reedab kindlasti hollandlased, sest kellelgi teisel nii tobedaid nimesid pole.

Inimestega on jah sedasi, et on see nimi, mis on, elada sellega tuleb ja pole harvad juhtumid, kus nimekaimuga kokku saades rõõmus äratundmine tekib.
Firmadega on väheke teised lood. Firmad naljalt sellega ei lepi, kui keegi ilmub turule sama nimega. Osast nimedest on lausa brändid kujunenud ja logod kui vapiloomad kõike seda ilu esitlemas ja kinnitamas.

Oma Saar sai ka uue nime, sest kohus otsustas nii. Ma ei tea detaile selle vaidluse taga ja ausalt öelda kõrvaltvaatajana mind eriti ei huvitagi, mis jagelemine selle nime üle toimub. Oma Saare nimi on mulle kogu aeg imelik tundunud – sest mul on mitmeid sõpru, kes ka Saare nime kannavad, ja kuidagi see inimese nimi lehe nimes tekitas iga kord sellise kummalise kombinatsiooni. Saan aru küll, et saar on ka üldnimi, kuid ikkagi.

Endise Oma Saare lehe uus nimi Saarte Hääl on kena. Juba seepärast kena, et see on lugejate valitud. Kuid ka sisuliselt sobilikum. Minu isiklik sümpaatia kuulus küll Saarte Sõnumitele, aga see on puhtalt maitseküsimus. Jälle ja ainult väga subjektiivne põhjus – see Hääl assotsieerub mulle väga omaaegse Noorte või Rahva Häälega. Kuid ega sest miskit. See on ainult nimi. Sisu on palju olulisem.

Ja lehelugejana valin ma oma uudistetoojaks ajalehe ikkagi sisu järgi, mitte selle järgi, mis lehe nimi on. Sama kehtib kõigi muude toodete ja teenuste osas, mida tarbin. Ja sama on ka sõpradega – nimi ei määra, kas olla sõber või mitte. Ja pole veel kogenud, et nimi mõne hea asja ära rikub või toredast inimesest vähem toreda teeb, küll on aga juhtunud vastupidist…

Print Friendly, PDF & Email