Ajaloolane soovitab Smuuli tänava nime muuta (23)

Tallinnas elav endine ajalooõpetaja Ago Teder tegi Kuressaare linnavalitsusele ettepaneku muuta ära siinne Juhan Smuuli tänava nimi, kuna kirjanik Smuul osales tema väitel Harjumaal Nutu küla inimeste küüditamises.

“Tegin ettepaneku tõepoolest, sest mulle tundub väga kummaline, et kui Hiiumaal käib protsess küüditajate üle, siis teisele saarele tuuakse samal ajal küüditaja kuju ja Saaremaa linnas on endiselt tema nimeline tänavgi,” ütles Teder Oma Saarele.

“Mingisugune puhastus peaks siiski toimuma,” lisas ta.
Ago Teder tõi välja, et Juhan Smuul on oma teostes ülistanud Stalinit ja rääkinud ka küüditamise protsessist, mistõttu ei ole sobilik, et tema auks on endiselt olemas nimeline tänav.
Endine kooliõpetaja märkis, et Muhus püsti pandud Smuuli kuju võib sinna küll jääda, sest see seisab vähemalt Smuuli enda koduõuel, kuid Kuressaares võiks tema nimeline tänav siiski olemata olla.

“Smuuli kuju oli varem Kadriorus ja kui keegi sellelt jupi maha saagis, siis võeti see sealt maha,” rääkis Teder. Seejärel tahtis Tallinna linnavõim seda püsti panna Lasnamäel asuvale Smuuli tänavale, kuid linnavolikogu vastuseisul jäi see Tederi sõnul ära. “Ja siis anti see ühe krooni eest Muhumaale.”

Kuressaare linna nimekomisjoni kuuluva Bruno Pao sõnul on Tederi ettepanek ennekuulmatu ning tema on nime muutmisele kategooriliselt vastu.
“See on üks lobajutt! Smuul oli andekas kirjamees ja kirjanike liidu esimees, aga küüditajate seas ta küll ei olnud, seda pole ma kuskilt välja lugenud. Aeg oli lihtsalt selline, mis nõudis temaltki Nõukogude võimule kraapsu tegemist,” ütles Pao.

Bruno Pao märkis, et niisama lihtsalt ei tule mingi nimemuutmine kõne allagi, sest Smuuli-kant on selge ajaloo märk ja inimeste harjumusjõud on suur – sealsed elanikud peavad end smuulikateks ning mitte mingi vägi ei paneks neid end teismoodi nimetama.
“Meil on ju välja kujunenud Smuuli elamurajoon, see on ehitatud Nõukogude ajal, kõik on seal korterid saanud sel ajal, kõik teavad seda kui Smuuli rajooni, mina seda küll ette ei kujuta, et seda muutma saaks hakata,” nentis Pao.

Kuressaare linnavalitsus pole Smuuli tänava nime muutmist veel arutanud. “Vastava ettepaneku võtab lähiajal arutusele volikogu nimekomisjon, mistap enne on linna seisukohast vara rääkida,” sõnas linna pressiesindaja Silver Saluri.

Print Friendly, PDF & Email