Saarlane Eduardo otsib saate abil isa (16)

Saarlane Eduardo otsib saate abil isa

EDUARDO OTSIB ISA: 27-aastane Eduardo on oma isa näinud vaid fotodelt, sest saatuse tahtel läksid vanemate teed lahku ajal, mil noormees oli päris pisike.
Foto: ETV

Tänaõhtuses ETV saates “Sind otsides” üritab oma isa leida 27-aastane Saaremaa noormees Eduardo Heinmets. Tema isa Guillerme sattus 30 aastat tagasi Eestisse merekooli õppima Guinea Bissaust, Lääne-Aafrika rannikult.

Saatus viis mehe kokku Saaremaa naise Ülle Heinmetsaga. Nende armastuse viljal Eduardol ei ole oma isast paraku mitte ühtegi elavat mälupilti. “Lugu algab sellest, et on üks noormees, kelle nimi on Eduardo ja kes ei ole kunagi oma isa näinud,” rääkis Oma Saarele saate toimetaja Iiris Saluri.

“Kui Eduardo ema ja isa kohtusid, oli see armastus esimesest silmapilgust. Abielluti ja neil sündis poeg Eduardo, siis tuli saatuslik lahkuminek, mis jäigi lahkuminekuks,” rääkis Iiris Saluri, kinnitades, et saade annab vastused, miks isa ja poeg varem kokku ei saanud.
Ülle Heinmets ei soovinud eile Oma Saarele kommentaare jagada, viidates enda ja poja värskele üleelamisele, ja palus uuesti ühendust võtta uuel nädalal.

Noormehel endal pole toimetaja sõnul õnnestunud isaga kontakti saada, mistõttu loodetigi saate abile. “Oli teada kaks riiki, kus võis arvata, et ta võiks olla – Guinea Bissau või Portugal. See tuli meil välja uurida, kus ta tegelikult on,” märkis ta.
Iiris Saluri ei osanud öelda, kas Eduardo isa leidmine oli raskem kui teiste “kadunute” leidmine seni olnud on. “Praegu, kui see ühele poole on saanud, võib ju öelda, et ah, mis see siis ära ei olnud, aga kui protsess käis, siis vahepeal oli lootust rohkem, vahepeal vähem,” tunnistas saate toimetaja.

Kas otsingute läbitegemine oli ema ja poja jaoks tulemuslik, ei tahtnud ta aga öelda. “Kuidas lugu lõpeb, vaadake telekast,” soovitas Saluri kõigil huvilistel laupäeval kindlasti saadet vaadata. “Oli see Eduardo või ta isa ja ema jaoks positiivne, ei oska ma öelda, aga ma loodan, et meie saade on kõigi selles osalenud inimeste jaoks olnud positiivne kogemus,” avaldas ta lootust, et ehk toob seegi kord otsijatele hingerahu tagasi.

“Sind otsides” saate abil on Saaremaalt pärit inimesed ka varem oma lähedasi leidnud, alles mõne kuu eest jõudis näiteks Venemaalt Sahhalinilt üle 20 aasta saarele perega kohtuma Andres Lember. Kui palju saarlaste üksteise leidmise lugusid tulla võib, Iiris Saluri arvata ei osanud.
“Saaremaa väikelastekodu on küll meil otsingutest väga mitmel korral läbi käinud, aga ma ei saa öelda, et saarlased oleksid meie poole rohkem pöördunud kui inimesed teistest kohtadest,” nentis ta. “Samas pole me inimesi niimoodi kohtadega ära sidunud,” põhjendas Saluri.

Print Friendly, PDF & Email