Järjekordne katus kukkus sisse (10)

Järjekordne katus kukkus sisse

KINDLUSTUS EI AITA: Peremees Veljo sõnul on neil maja küll kindlustatud, kuid sealt mingit raha siiski loota ei ole. Juba helistasin neile ja nad ütlesid, et ei tee lumekahjude korral midagi,” ohkas ta.
Foto: Peeter Kukk

Kolmapäeval ei pidanud lume raskusele vastu Valjala vallas Rahu külas asuva talumaja katus ja vajus suure raginaga sisse. Majas elanud kaks vanemat inimest õnneks viga ei saanud.

“Jooksin puudekuurist selle suure ragina peale välja,” rääkis majaperemees Veljo, kelle sõnul käis ikka kõva raksakas, kui katus ja korstnajalg kokku vajusid. Perenaine oli parajasti aida juures toimetamas ning seetõttu ei saanud viga keegi.
Peremehe sõnul läksid sarikad praktiliselt pooleks ja otsaviilu lõi lumi minema. “Laed õnneks pidasid ning toad ja seinad on seest terved, samuti elektrisüsteem,” rääkis peremees, kellele teeb muret see, et maja kütta ei saa ning remonditööd peavad ootama kevadet.

Olukorraga käis eile tutvumas vallavanem Kaido Kaasik, kes ei osanud veel täpselt öelda, kas vallal on võimalik katuse taastamist rahaliselt toetada.
Rahu küla külavanemale Hilda Vohlbrückile teeb suurt muret see, et külas on veel mitu maja, mille katusel on palju lund. Külavanem on tähele pannud, et paksu lume all on just metsa vahel asuvate majade katused.

“Pealegi on nendele majadele juurde pääseda raske,” muretses külavanem, avaldades lootust, et rohkem nende külas taolisi õnnetusi ei juhtu, sest suur lumerohkus on teinud teed nii kitsaks, et isegi päästeautol ei olnud võimalik ümber keerata ning see jäi kinni. “Praegu on siin kõik lahti lükatud,” lisas Vohlbrück.
Teadaolevalt on sel talvel sisse vajunud juba kolme elumaja katus. Katus ei ole vastu pidanud ka Kuressaare Aia tänava garaažidel ja Kaarma vallas asuval angaaril. Saaremaa päästeosakonna juhataja Margus Lindmäe sõnul ei anta päästjatele aga kindlasti igast sarnasest juhtumist teada.

Kindlustusfirma If Kindlustus soovitab läheneva sulailma tõttu majaomanikel kiirustada katuste lumest ja jääst puhastamisega. Samuti soovitab If ennetada võimalikke veekahjustusi, kuna suurtes kogustes sadanud lume sulamine võib eraisikutele ja firmadele põhjustada sadadesse tuhandetesse kroonidesse ulatuvaid kahjusid.

Print Friendly, PDF & Email