Juhtkiri: Ajaloo nurgatagustes

Juhtkiri: Ajaloo nurgatagustes

 

Eestlaste ajalugu on keeruline. Elada aastasadu võõraste võimude all, jõuda vaevalt pead tõsta oma arenevas väikeses riigis, kui taas sõidavad peale vallutajad, tuues kaasa kannatusi, hukku ja hävingut. Sellest kõneleb meile ajalugu, ükskõik kuidas seda on eelnevatel aastakümnetel ka väänata püütud.

Kommunistlike tegelaste peamised ohvrid jaotati kahte liiki: kulakud ja natsionalistid. Ehk siis tänapäevaselt väljendudes edukad ettevõtjad ja rahvuslased. Sellest piisas, et osutuda uue võimu silmis kurjategijaks.

Siiski võime ajaloomuuseumis esitletud uutest aastaraamatutest leida fakte, mis seniseid tõekspidamisi muudavad. Selgub, et laialt levinud arvamus otsekui olnuks eestlased ise kõige agaramad üksteise külmale maale saatjad, ei pea sugugi paika. Lohutav teadmine suure pidupäeva eel.

Print Friendly, PDF & Email