Tulge, taadid, välja tarest, tõuske telekate mant!

Tulge, taadid, välja tarest, tõuske telekate mant!

TAADID, UU, KUS TE OLETE? Nii loitsis laval Elle Mäe ja ennäe imet, rahva seast ilmusid välja ehtsad kaabuga taadid.
Foto: Egon Ligi

Laupäeval Kihelkonna rahvamajas toimunud 15. maakondlikul memme-taadi päeval kuulutas Saare maakonna rahvakultuurispetsialist Krista Lember alanud aasta taadi otsimise aastaks.

“Tegelikult on need taadid ju kuskil olemas ja ma kuulutan välja taadi otsimise aasta. Järgmisel aastal on siin lava peal taate sama palju kui memmesid,” lubas Krista Lember uljalt. Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam ütles, et memmeks ja taadiks olemine on tegelikult suur õnn.

“Selleks, et jõuda selle austava tiitlini, tuleb üksjagu aastaid ära elada. Ega memme ja taadi nime saa niisama, see tuleb välja teenida, selle annavad teile lapsed, lapselapsed. Suur õnn on, et saate oma elukogemuse edasi anda järgnevatele põlvedele. Kui te olete seda hästi teinud, on memme-taadi põli päris kena,” lausus Raimu Aardam, lisades, et kui saalis ringi vaadata, siis tundub, et taate on natuke vähevõitu. “Järgmine kord püüdke taadil nööbist kinni võtta ja ta kaasa tuua. Jätke koduhoidmine oma laste või lastelaste hooleks,” kutsus ta üles.

Ka tänavuse peo alapealkiri oli “Memmed, ainult memmed, kuhu küll kõik taadid jäid”. Tõepoolest, paljud tantsurühmad olid leidnud võimaluse oma memmed taatideks maskeerida, ent vähemalt kahes rühmas olid olemas ka ehtsad taadid, kes kergejalgselt laval lustisid.
Päeva alustas ning juhtis Elle Mäe võõrustaja-tantsurühmast Kihelkonna Rukkilill isetehtud salmikestega ja taatide juurdeloitsimisega. Laval esines kokku 15 rahvatantsu- ja laulukollektiivi Kihelkonna vallast, Muhust, Kuressaarest, Astest, Taritust, Orissaarest, Salmelt, Lümandast, Laimjalast ja Nasvalt.

Pikemalt loe memme-taadi peost laupäevasest lehest.

Print Friendly, PDF & Email